NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi

11.03.2016

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi potpisnika Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Poštovani,

jučer je održan sastanak između pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi potpisnika Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na temu osnovice za plaće u državnim službama.

Navedeni sastanak bio je informativnog karaktera, a predstavljene su smjernice nacrta državnog proračuna, koji je danas na Vladi RH te će biti upućen u daljnju proceduru.

Sindikati državnih službi ukazali su na problematiku potplaćenosti zaposlenika državne uprave koji imaju najniže plaće među korisnicima državnog proračuna.

Predstavnici Vlade istaknuli su da je, kao dokaz toga da su svjesni navedene činjenice, uvažena primjedba s preliminarnog sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi od 24. veljače 2016. godine, na kojem smo ukazali da je koeficijent državnog službenika najniži među državnim službenicima istog ranga te da se, slijedom toga, pišu najave da će se plaće policajaca s koeficijenta 0,776 vratiti na koeficijent 0,8.

Navedeno i dalje smatramo nedovoljnim, no može predstavljati prvi korak u našem temeljnom zahtjevu kojeg smo ponovno istaknuli na ovom sastanku, a taj je da se plaće i prava državnih službenika i namještenika izjednače s plaćama u javnim službama obzirom da za njima značajno zaostaju.

Ujedno je dogovoreno da će se naredni sastanak održati 21. ožujka 2016. te vjerujemo da ćemo tada uspjeti saznati da li su se ostvarile pretpostavke za primjenu Dodatka Sporazumu (o osnovici za obračun plaće za držane službenike i namještenike od 21. studenog 2006. godine) od 23. ožujka 2009. godine. 


S poštovanjem, 

Predsjednik SPH
Dubravko Jagić

Predsjednik SDLSN RH
Boris Pleša

Predsjednik NSD MUP-a
Zdravko Lončar