NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Pregovori Vlade i sindikata

21.03.2016

Pregovori Vlade i sindikata - Petrov: Hvala na razumijevanju

  
(HRT, 21. ožujka 2015.) Počeli su - i nastavit će se pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o povećanju osnovice za plaće od 6%. Ona je sindikatima javnih i državnih službi sporazumom obećana u slučaju gospodarskog rasta još prije 7 godina. Uvjeti su ispunjeni, radi se o više od 243 tisuće zaposlenih, no 1,8 mlrd. kuna za to - nije predviđeno ni u ovoj ni u projekcijama za iduće dvije godine.

Zadovoljstvo nakon prvog sastanka izrazio je potpredsjednik Vlade i glavni Vladin pregovarač sa sindikatimaBožo Petrov. "Naišli smo na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana - unutar ove godine i završimo. Mislim da uopće neće biiti upitno hoćemo li na kraju ovog procesa biti u win-winsituaciji u kojoj će biti zadovoljni i predstavnici sindikata i Vlada i građani. Zato, zaista hvala na razumijevanju sindikata i za ovakav početak vođenja pregovora", izjavio je Petrov.

U izjavi nakon sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je kako će se pregovori za povećanje plaća u javnim službama nastaviti, a u međuvremenu će se napisati protokol prema kojem će se oni dalje voditi. Sljedeći sastanak bit će u petak 1. travnja. "Svjesni smo da Vlada ima poteškoće za realizaciju sporazuma odjednom i spremni smo pregovarati o dinamici provedbe samog sporazuma", rekao je Mihalinec. 

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. "Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati", istaknuo je Ribić.

"Sindikalnoj strani je jako važna činjenica da postoji obveza Vlade u odnosu na zaposlenike u državnoj službi". Potvrdio je da će se za idući sastanak odrediti protokol na koji način to pitanje riješiti. "Hoćemo li to riješiti i kako, pitanje je - ali pregovorima moramo dati šansu", kazao je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Prije početka pregovora ministrica rada Nada Šikić izjavila je kako novca u proračunu za ovu godinu nema, ali da se Vlada ne boji tužbi te kako se nada da će se u pregovorima uspjeti dogovoriti oko svih spornih pitanja. "Očekujemo da će se u pregovorima naći način na koji će način Vlada ispuniti sporazum. Možemo razgovarati o tome da se realizacija sporazuma protegne na dulje razdoblje, ali ne beskonačno i bezuvjetno", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar kaže kako od današnjeg sastanka očekuje puno posla i da se vidi što kolege iz sindikata traže. 

 

Potpredsjednik Vlade Petrov: Želimo biti korektni prema sindikatima, nadam se zajedničkom rješenju

 

Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih i sindikata državnih službi, potpredsjednik Petrov naglasio je da nije upitno postoji li obaveza Vlade prema sindikatima, ali da postoji i realna situacija u kojoj se nalazi Republika Hrvatska.

(Vlada.hr, 21. ožujka 2016.) Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i sindikata državnih službi.

Nakon sastanka, izjave za novinare dali su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama HrvatskeBranimir Mihalinec u ime sindikata javnih službi , a u ime državnih službi predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša, predsjednika Sindikata policije HrvatskeDubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar.

Potpredsjednik Vlade Petrov izrazio je zadovoljstvo jer u sindikatima „nismo naišli na, kako je bilo prošli tjedan postavljeno to pitanje tko će biti tvrđi pregovarač, nego smo naišli na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana, unutar godine dana i završimo". Dodao je da smatra da uopće neće biti upitno hoće li na kraju svi biti u win-win situaciji u kojoj će biti zadovoljni i predstavnici sindikata i Vlada i građani Republike Hrvatske. „Zato hvala na razumijevanju i na dobroj volji svim predstavnicima sindikata na ovakvom načinu otvaranja pregovora", zaključio je potpredsjednik Petrov. Na novinarki upit, kazao je da nije upitno postoji li obaveza Vlade prema sindikatima, ali da postoji i realna situacija u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, te se nada da će sindikati imati sluha za to: „Mi ćemo dogovoriti kada će biti aktivacija sporazuma, nismo planirali sredstva u proračunu, ali želimo biti korektni prema sindikatima, jer oni bili korektni, te se nadam da ćemo pronaći zajedničko rješenje."

Predstavnik sindikata javnih službi Mihalinec rekao je da se na sastanku utvrdilo kako će se nastaviti pregovori o Dodatku sporazuma o osnovici plaće u javnim službama, a u međuvremenu će se napisati protokol pod kojim će se voditi pregovori. „Neosporno je za obje strane da držimo sporazum vrlo važnim i da ćemo ga pokušati zajedno realizirati. Svjesni smo da Vlada sada ima poteškoća da bi realizirala sve što je dogovoreno, odjednom, i spremni smo pregovarati o dinamici provedbe samog sporazuma", kazao je predstavnik sindikata Mihalinec i dodao da treba jasno i argumentirano utvrditi kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma.

Predstavnik sindikata Pleša rekao je da je na sastanku rečeno ono što je jako važno sindikalnoj strani, a to je da postoji obaveza Vlade prema zaposlenicima u državnoj službi: „Nije bilo realno očekivati ništa konkretnije i mi to nismo ni očekivali, ali smo utvrdili točan protokol pregovaranja i tema o kojima će se razgovarati". Naglasio je da od Vlade očekuju konkretne prijedloge, na koji način to riješiti. „Kada i kako ostaje stvar pregovora. Hoćemo li kroz pregovore doći do dogovora, vidjet ćemo, ali pregovorima moramo dati šansu", zaključio je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić ponovio je da najvažnije nije pitanje hoće li se isplatiti šest posto osnovice, nego kada. "Očekujemo normalni i razumni rok",kazao je. Predstavnik sindikata Lončar dodao je da će tema idućeg sastanka biti kako pronaći rješenje prihvatljivo za jednu i drugu stranu, „jer moramo opstati i jedni i drugi". Završio je s rečenicom:" Drvo ćemo nastojati ne posjeći, plodova se nećemo odreći".