NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Izmjena Uredbe o plaćama policijskih službenika

02.05.2016

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH
K A B I N E T   M I N I S T R A
n/r ministra g. Vlahe Orepića

 

Poštovani,

iako snažno podržavamo svako povećanje plaće za policijske službenike, osobito onih s najnižim koeficijentima, ovim putem izražavamo nezadovoljstvo što je MUP predložio, a Vlada RH prihvatila, tekst Uredbe o izmjenama Uredbe o plaćama policijskih službenika (koja je jučer donesena na sjednici Vlade RH), a kojom se, kako bi se povećao koeficijent policijskim službenicima koji rade na početnim radnim mjestima početnog policijskog zvanja u policijskim postajama, sredstva osiguravaju smanjenjem dodataka na plaće koje ostvaruju rukovodeći policijski službenici, ali i viši policijski službenici.

Prema našem stavu glavni nedostaci navedene Uredbe su:

  • nisu povećani osnovni koeficijenti za sve policijske službenike s najnižim početnim koeficijentom (veći broj policijskih službenika s početnim koeficijentom 0,776 i dodatkom od 20% te interventni i policajci specijalci koji i dalje imaju najniži koeficijent 0,776 uz dodatak od 40 ili 60%,
  • smanjeni su koeficijenti praktički za sve policijske službenike više i visoke stručne spreme – navedeno se definitivno moglo izbjeći, barem na način da policijski službenici više i visoke spreme koji policijske poslove obavljaju neposredno (operativci) izuzmu od navedenog smanjenja. Na ovaj način većem broju policijskih službenika koji rade najzahtjevnije kriminalističke obrade smanjena je plaća na isti način kao i rukovoditeljima i neoperativnom kadru,
  • samo povećanje koeficijenta s 0,776 na 0,8 realno je nedovoljno, osobito u usporedbi s drugim poslovima u državnoj službi.

Smatramo da se na ovaj način, umjesto da se napravilo nešto pohvalno povećanjem plaća, što je očito bila početna namjera, isto značajno obezvrijedilo time što se to povećanje osiguralo iz plaća drugih policijskih službenika. 

Svjesni smo ograničenja proračuna, no kad se već krenulo u ovakve izmjene, iste su se mogle bolje riješiti kroz prenamjenu drugih stavki proračuna MUP-a ili pravičnijom preraspodjelom, koja se mogla napraviti uključivanjem u izradu Uredbe reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u i zainteresiranih policijskih službenika. Naime, smatramo kako bi svi trebali biti svjesni da nije npr. jednako smanjiti plaću za 4%  policijskom službeniku za obradu kriminaliteta i neoperativnom kadru.

Obzirom na navedeno ovim putem zahtijevamo da se navedena Uredba ispravi na način da se sredstva za povećanje plaća osiguraju ili preraspodjelom s drugih stavki proračuna, ili da se pristupi detaljnijoj analizi za svako pojedino radno mjesto.

Ujedno, tražimo da nas izvijestite koliko je točno policijskih službenika obuhvaćeno povećanjem koeficijenta s 0,776 na 0,8 (i koliko je na taj način ostvareno ukupnog povećanja u masi plaća za ovu godinu) te koliko je policijskih službenika obuhvaćeno smanjenjem dodataka za 2 do 4% (i koliko je na taj način ostvareno ukupnog smanjenja u masi plaća za ovu godinu).

Naime, preliminarnom analizom teksta Uredbe i broja i strukture policijskih službenika kojima se smanjuje dodatak, stječe se dojam kako učinci navedene Uredbe nisu samo smanjenje plaća za navedene službenike već i smanjenje ukupne mase plaća za sve policijske službenike. Uredba nije obrazložena na navedeni način i smatramo da je najbolje što prije odgovoriti na navedeno pitanje. 

S poštovanjem,

Predsjednik SPH, Dubravko Jagić
Predsjednik NSD MUP-a, Zdravko Lončar
Predsjednik SDLSN RH, Boris Pleša


O tome obavijest:

  • g. Stjepan Lončarica, pomoćnik ministra unutarnjih poslova