NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

O NAMA!

Sredinom 1999. godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje jakih sindikalnih organizacija koje će zastupati interese i štititi prava svih zaposlenika u Ministarstvu unutarnjih poslova.

U toj namjeri dana 13. 9. 1999. godine u Zagrebu je održana osnivačka Skupština na kojoj je osnovan Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Sindikat). Na istoj osnivačkoj skupštini su izabrana i tijela koja će voditi Sindikat, a za prvog predsjednika Sindikata jednoglasnom odlukom oko dvjesto nazočnih djelatnika policije iz gotovo svih policijskih uprava izabran je Zdravko Lončar.

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH od početka svog djelovanja potpuno je neovisna organizacija te djeluje isključivo u skladu s načelima demokratskog zastupanja poštivajući temeljna ljudska i sindikalna prava i slobode.

Sindikat štiti interese svog članstva putem sindikalnih podružnica koje djeluju u svim policijskim upravama na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske, a u sklopu podružnica moguće je osnovati i ogranke.

T
ijekom svog djelovanja djelatnik Nezavisnog sindikata MUP-RH postao je prepoznatljiv po nizu sindikalnih akcija, otvorenoj borbi za prava radnika čime je postao nezaobilazan čimbenik i vjeran partner u sindikalnoj udruzi više razine Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS-a). Od najznačajnijih sindikalnih akcija čime smo u potpunosti opravdali svoje postojanje je organizacija prvog mirnog prosvjeda dana 19. 7. 2001. g. u Zagrebu, na Trgu sv. Marka pod nazivom “PROSVIJED ČELIČNE TIŠINE”. U znak potpore organiziran je i koncert za djecu neraspoređenih kolega “Od plavog srca malom srcu” u Domu sportova u Zagrebu. Proveli smo peticiju kojom je početak radnog vremena u Sjedištu MUP-a pomaknut sa 8.30 na 8.00 sati.

Sudjelovali smo aktivno u svim kolektivnim pregovorima, u organizaciji brojnih mirnih prosvjeda, druženja i natjecanja te smo inicirali brojne akcije pomoći našim kolegama i njihovim obiteljima uslijed pogibije, bolesti i drugih nevolja koje su ih zadesile.
 Sve što smo činili od osnivanja i što činimo sada ima za cilj pomoći članovima sindikata u svladavanju svakodnevnih problema i nezavidnog materijalnog položaja. Zapravo, osnovna zamisao je bila i ostalim članovima sindikata pružiti više pogodnosti koje će rezultirati uštedama za što nižu članarinu.

Biti član NSD MUP-a dobar je poslovni potez, a uplaćena članarina nije trošak već dobro ulaganje koje se višestruko vraća.