NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Obavijest o prijenosu sredstava u prvi mirovinski stup

27.08.2015

Broj: 511-R/23-2015.

ZAGREB, 26. kolovoza 2015. godine

 

 

 

 

 

 

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

- SINDIKALNIM POVJERENICIMA -

 

 

Poštovani,

Vlada RH je na danas održanoj sjednici, donijela dvije uredbe sa zakonskom snagom,  koje imaju utjecaj na ostvarenje prava iz  Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Radi se o Uredbi o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te Uredbi o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, Uredbe će stupiti na snagu 01. rujna.

Od ukupno 40 000 osiguranika koji su tijekom  prošle godine mogli odlučiti da li će svoja sredstva iz drugog stupa prenijeti u 1. mirovinski stup,  ili će ih i nadalje zadržati u 2. mirovinskom stupu, njih oko 10 000 je ostalo u  drugom stupu.

Znatan broj njih je polako odlazio u mirovinu temeljem Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, pri čemu su njihova sredstva sukladno zakonu automatski prebačena u 1. mirovinski stup. 

S druge strane, prema riječima predlagatelja Uredbi,  dio osiguranika se javljao  i tražio da se ponovno otvori mogućnost prenošenja sredstava u 1. mirovinski stup. Zbog toga je  Vlada na današnjoj sjednici donijela uvodno spomenute Uredbe i ponovno otvorila mogućnost prijenosa sredstava u 1. mirovinski stup.

U razdoblju od 1. rujna do 31. listopada 2015. godine oni koji žele zadržati sredstva u drugom mirovinskom stupu morat će ponovno dati izjavu na prijemnom mjestu Središnjeg registra osiguranika. Sredstva osiguranika koji u tom razdoblju ne daju izjavu automatski će biti prebačena  u 1. mirovinski stup.

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe u trenutku podnošenja zahtjeva za mirovinu u istu idu temeljem matičnog propisa. Obzirom da je po tom propisu mirovina povoljnija od općeg mirovinskog zakona, jasno da svi prihvaćaju takvu mirovinu i takav izračun, pri čemu ne mogu ni na koji način raspolagati sredstvima iz drugog stupa. Zbog toga se ovim uredbama predlaže prijenos sredstava u državni proračun s osobnih računa članova obveznih mirovinskih fondova.

            Korisnici mirovine prema posebnom propisu i dalje će, kao i do sada, ostvarivati pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, samo što se više neće sredstva s osobnog računa prenositi u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu, što je gubitak za državni proračun. 

Jedinu korist od kapitalizacije doprinosa na osobnom računu dugi niz godina tijekom radnog vijeka imaju banke i mirovinski fondovi iako se unaprijed zna da će sredstva na kraju biti prenesena u državni proračun.

 

uredba 1

uredba 2

 

S poštovanjem,

 

Predsjednik NSD MUP-a

Zdravko Lončar