NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

RASPIS -

21.12.2015

BROJ: 511-R/38-2015.

ZAGREB, 21. prosinca 2015. godine

                                          

 

                                                                                                    - ČLANOVIMA NSD MUP-a

                                                                                                          - POVJERENICIMA

                                                                                                                  - SVIMA -

                        

 

Poštovani,

 

unatoč činjenici da je od nemilog događaja u Osijeku prošlo 5 dana, evidentno je da se o tome i nadalje piše, a kako je krenulo to bi mogla biti tema i nakon blagdana. Štoviše, kako vrijeme prolazi tako se na tu temu pojedinci  senzacionalistički vraćaju.

 

S tim u vezi, želimo skrenuti pozornost samo na nekoliko činjenica koje bi trebale zapravo smiriti nastalu situaciju jer sadašnja diskusija i komentari na društvenim mrežama u kojima su zauzeti isključivo za ili protiv stavovi ne pridonose ničemu dobrom.

 

Činjenica je da gledanje snimke događaja ne može nikoga ostaviti ravnodušnim i da je situacija ružna. Prema nama dostupnim informacijama, zanemarujući brojne tekstove na ovu temu, u postupanju policijskog službenika prema mišljenju državnog odvjetništva i unutarnje kontrole MUP-a nisu uočeni propusti. Da je bilo propusta i nezakonitosti u postupanju policijskog službenika, on bi  bio odmah udaljen iz službe i protiv njega podnijeta prijava. Valjda je svima jasno da bilo kakav propust u ovom slučaju nitko ne bi skrivao jer je sve snimljeno i dano na uvid javnosti.

 

Što se tiče isprike Ministra držimo da za nju nije bilo  razloga jer je isprikom poslao pogrešnu poruku svim počiniteljima prekršaja, a s druge strane doveo u pitanje zakonito postupanje policijskog službenika. Ako se itko trebao ispričati nakon spornog događaja onda je to prvenstveno gospođa koja je svojim ponašanjem, ne samo učinila prometni prekršaj, nego je nakon toga vrijeđala i omalovažavala policijskog službenika. Da je gospođa pokazala i minimum građanske pristojnosti i poštovanja prema policijskom službeniku cijela situacija se zapravo ne bi niti dogodila.  

 

Još je manje razloga da Ministar  na sebe preuzme plaćanje kazne za učinjeni prometni prekršaj, jer time zapravo prejudicira krivnju gospode. Možda gospođa ne želi platiti kaznu jer smatra da nije kriva i želi to dokazati na sudu.

 

Statistika je neumoljiva. U prvih 9 mjeseci ove godine na području PU osječko – baranjske u prometu je poginulo 30 osoba. Od toga su 6 biciklisti i 7 pješaci. Zbog toga je uprava, u dobroj vjeri, najavila pooštravanje mjera. Uz alkohol i prekoračenje brzine kao česti uzroci velikog broja prometnih nezgoda i stradalih u prometu su  nepažnja  i niska razina poštivanja prometnih propisa biciklista  i pješaka.

 

 Upravo je ponašanje gospođe ono što se mora promijeniti.  Ona je svojim ponašanjem mogla dovesti u pitanje ne samo svoju vlastitu sigurnost, nego i sigurnost drugih sudionika u prometu. Cilj je smanjiti broj stradalih u prometu, a nažalost jedan od načina je i kažnjavanje. Ako će to spasiti barem jedan ljudski život, podržavamo ga.

 

S poštovanjem,

 

                                                                                       PREDSJEDNIK NSD MUP-a

                                                                                                 

                                                                                                Zdravko Lončar