NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Ispomoć Makedoniji

10.02.2016

15 policijskih službenika otišlo pomoći makedonskim kolegama na granicu

15 policijskih službenika otišlo pomoći makedonskim kolegama na granicu
9. veljača 2016. objavljeno u 09:57

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić ispratili su danas ispred Ministarstva unutarnjih poslova policijske službenike granične policije koji su otputovali kao pomoć kolegama u Makedoniji. Prijavak ministru unutarnjih poslova podnio je zapovjednik Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Milan Vlainić.

- Znam da znate svoj posao i da ćete ga profesionalno odraditi, ali apeliram da ga radite sa srcem, da štitite dostojanstvo svake osobe tamo i da sačuvate dostojanstvo Republike Hrvatske - rekao je ministar Vlaho Orepić policijskim službenicima prije odlaska na put.

Dodao je kako je ovo trenutak u kojem stavljamo točku na dosadašnju aktivnost po pitanju angažmana naših ljudi na granici Makedonije i procesu profilacije na toj granici. U tome će sudjelovati sve zemlje koje su uključene u ovaj problem, a to su Srbija, Makedonija, Slovenija i Austrija.

- Krećemo u jednom boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put - rekao je ministar Orepić. Dodao je kako će hrvatskim policajcima glavni posao biti  profilacija i nadzor ljudi te omogućavanje prolaska prema konačnoj zemlji odredišta. 

Pet vozila sa specijalističkom opremom

Ovo je drugi kontingent granične policije od 15 službenika koji će biti na pomoći makedonskim kolegama do 23. veljače. Iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice odlazi 10 službenika koji će za operativno djelovanje uzduž makedonsko-grčke granice koristiti tri vozila Seat Altea i dva vozila Mitsubishi Outlander te svu tehničku opremu poput IC uređaja, termovizijskih kamera i dvogleda. U Makedoniju odlaze i dva policijska službenika PU osječko-baranjske za otkrivanje krivotvorenih putnih isprava, te tri policijska službenika iz PU vukovarsko-srijemske koji će obavljati poslove profilacije migranata tzv. screener, debrifer i graničnu kontrolu. Ministar unutarnjih poslova Orepić je rekao kako će se vremenski rok i tehnički detalji dogovarati na terenu.

- Ovisno o potrebi će se sve usklađivati, snage ćemo povećavati ili smanjivati. Tehnička pitanja će dogovarati ravnatelji na terenu, doći će do angažmana vlakova i iz drugih zemalja, znači, podijelit ćemo troškove i humano riješiti ovaj problem - zaključio je ministar.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić je rekao kako je dogovoreno da se dio hrane dostavlja migrantima iz Hrvatske, tako da kada se ukrcaju u vlak nema silaženja.

- Liječničku pomoć migrantima još dogovaramo, u tom slučaju će morati sići s vlaka, medicinski će se zbrinuti, tako da će nastaviti svoj put prema zapadu sljedećim vlakom, odnosno kad za putovanje budu sposobni - rekao je glavni ravnatelj Dominić i dodao kako će se vlakovi zaustavljati kad bude potrebe da se promijene lokomotive ili policijski službenici.

Zajedničkom operativnom suradnjom protiv migracijske krize

Slanje službenika rezultat je dogovora sa sastanka ravnatelja i direktora policija u Skopju 3. veljače, o uvođenju dodatnih standardiziranih mjera i postupaka, kao i ograničenja u funkciji uspostave stabilnog sustava upravljanja migracijskim tokovima. Cilj je u idućih nekoliko mjeseci zajedničkim nastojanjima smanjiti migracijski pritisak zapadno-balkanskom rutom. Tako su sve države na migracijskoj ruti dogovorile dodatno ulaganje napora u jačanje operativne suradnje, prvenstveno kroz razmještaj stranih policajaca na makedonsko-grčkoj granici. 

Suradnja hrvatskih i makedonskih policajaca pokazala rezultate

Od 21. prosinca 2015. do 4. siječnja ove godine, 10 službenika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice već je pružalo operativnu podršku makedonskoj graničnoj policiji. Radili su na poslovima zaštite državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija s pet vozila opremljenih svom specijalističkom opremom i sredstvima. Takva je suradnja  dala  vrlo pozitivne rezultate i odaslala snažnu poruku o odlučnosti i spremnosti država u cilju zajedničkog rješavanja migracijske krize.

MUP RH ustupio makedonskoj policiji 21 tablet za registraciju migranata

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je makedonskoj graničnoj policiji posudilo 21 tablet. Računala je MUP RH ustupio na korištenje na temelju dogovora ministara unutarnjih poslova, odnosno glavnog ravnatelja policije i makedonskog direktora policije o pružanju tehničke podrške za registraciju migranata. Zbog tehničke potpore makedonskim kolegama oko implementacije ovog rješenja, u Makedoniju su ranije otputovala i četiri stručnjaka Sektora za informacijsku i komunikacijsku potporu kao i jedan stručnjak iz Uprave za granicu.