NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

RAZGOVORI O POVEĆANJU OSNOVICE

02.05.2016

RAZGOVORI O POVEĆANJU OSNOVICE

Sindikat državnih službi također bez dogovora s Vladom

Ni sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti

(Novilist.hr) ZAGREB Ni sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti te ponovio da je ove godine malo toga realno, s obzirom na tešku naslijeđenu situaciju u gospodarstvu.

Nastavili smo razgovore, a nadam se da ćemo ih nastaviti i sljedeći tjedan, kazao je Petrov novinarima u zgradi vlade. Dodao je kako zahvaljuje sindikatima na razumijevanju, a nada se da će se postići dogovor oko sporazuma. No, poručio je i kako Hrvatska mora biti svjesna da ima i druge skupine, osim sindikata, za koje treba skrbiti, jer je doživjela veliki gospodarski pad.

Upitan je li realno očekivati da se pregovara o reprogramu sporazuma iz 2009., Petrov je rekao da je za ovu godinu vrlo malo toga realno s obzirom na, kako je rekao, dvije milijarde kuna deficita koje su naslijedili.

Zbog toga su, kaže, morali puno jače "stegnuti remen" i zbog toga je ta situacija teška

Petrov primjećuje, međutim, kako razgovori sindikata i Vlade pokazuju kako postoji obostrani interes da se pokuša postići sporazum.

 

Pleše: Inzistirat ćemo na svojim pravima

Boris Pleše iz Sindikata državnih službenika rekao je da će sindikati inzistirati na njihovim pravima koja su ugovorili 2009., a prema kojima službenici imaju pravo na povećanje osnovice s obzirom da je gospodarstvo u dva uzastupna kvartala već zabilježilo rast za pola posto.

Dodao je da trenutne razgovore o sporazumu ne mogu vezati za novi kolektivni ugovor za državne službenike jer se radi o dvije pregovaračke ekipe.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da žele izaći u susret vladi, ali da se ne mogu odreći prava koje im pripada.

Sindikalni čelnici kažu kako je zasad prerano govoriti o sindikalnim akcijama, ali su sve opcije otvorene.

Razgovore s Vladom, predsjednik Sindikata policije HrvatskeDubravko Jagić ocijenio je mukotrpnima. »Dogovoren je još jedan sastanak na kojem će, nadam se, biti postignut konačni dogovor«, rekao je Jagić.

Prije državnih službenika s predstavnicima vlade razgovarali su sindikati javnih službenika koji su dogovorili da će tek odlučiti hoće li o tom pitanju otvoriti pregovore.

 

Babić: To još nisu pregovori nego socijalni dijalog

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima da današnji sastanak osam sindikata iz javnih službi s predstavnicima Vlade nisu bili pregovori nego socijalni dijalog u vezi sporazuma.

»To je bila argumentirana rasprava i na kraju smo dogovorili kako ćemo u dogledno vrijeme, najvjerojatnije idući tjedan, ponovno se sastati i odlučiti ulazimo li ili ne ulazimo u pregovore o sporazumu za izračun osnovice plaća«, rekao je Babić.

Najavio je da se sindikati prvo trebaju konzultirati sa sindikalnim tijelima, ali i da na sljedeći sastanak dolaze s istim žarom i s istim argumentima.

Sindikati su poručili kako je sporazum prema kojem imaju pravo na povišicu od šest posto pravno neupitan i kao takav je za njih na snazi, no izrazili spremnost za pregovaranje. Babić kaže kako je sindikatima jasno kakvo je stanje u gospodarstvu i financijama i da su voljni razgovarati o reprogramu sporazuma, ali nije želio govoriti o tome detaljnije.

Sastanak javnih službi potrajao je pola sata dulje neko što je bilo predviđeno protokolom nakon čega je počeo sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi. Da bi se ostvarili uvjeti iz sporazuma iz 2009. za više od 240 tisuća javnih i državnih službenika u proračunu bi trebalo namaknuti dodatnih 1,8 milijardi kuna, koije nisu predviđene ni u proračunskim projekcijama za iduće dvije godine. 

 

Potpredsjednik Petrov nakon sastanka sa sindikatima: Vidi se da postoji interes za dogovor, nadam se da ćemo ga postići


(Vlada.hr, 29. travnja 2016.) Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i sindikata državnih službi.

Nakon sastanka, izjave za novinare dali su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, u ime sindikata javnih službi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, a u ime državnih službi predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša, predsjednik Nezavisnog sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar i predsjednik Sindikata policije HrvatskeDubravko Jagić.

Potpredsjednik Vlade Petrov zahvalio je sindikatima na razumijevanju. „Vidimo da su svjesni situacije u kakvoj je Hrvatska", kazao je. Dodao je da se u ovogodišnjem proračunu morao „jače stegnuti remen" s obzirom na naslijeđene dugove. „Zbog toga je jako teško, ali samim time što još uvijek razgovaramo, vidi se da još uvijek postoji interes za dogovor i nadam se da ćemo ga postići".

U ime sindikata javnih službi, izjavu novinarima dao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić koji je istaknuo da na današnjem sastanku nisu započeli pregovori, već socijalni dijalog. „To je bila argumentirana rasprava, tek ćemo odlučiti ulazimo u pregovore o Sporazumu o osnovici plaća ili ne", kazao je. Naglasio je da su sindikati izrazili želju za pregovaranjem s obzirom na stanje u državi te da su spremni na reprogramiranje Sporazuma te se nada obostrano prihvatljivom rješenju.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Pleša kazao je da je sindikalna strana bila svjesna gospodarskih teškoća i 2009. godine, kao što ih je svjesna i danas. „Međutim, moramo inzistirati na pravima koje smo ugovorili 2009. godine, a to je realizacija Sporazuma koji smo potpisali", kazao je i dodao da bi sindikati željeli doći do dogovora. „Idemo dalje i tražimo zajedničko rješenje", zaključio je. Predstavnik sindikata Lončar rekao je da sindikati shvaćaju situaciju i žele izaći u susret Vladi, ali se ne mogu odreći svojih prava. No, naglasio je da način na koji će sindikati ostvariti ta prava može biti prihvatljiv i Vladi. Predsjednik Sindikata policijeJagić dodao je da su pregovori mukotrpni, ali se nada da će biti doneseno konačno rješenje.