NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PETICIJA - POZIV NA POTPISIVANJE

28.06.2016

                                                                                                                                       

 

Zagreb, 27. 06.2016. godine

                                                                                                                                         –   Č L A N O V I M A   –

                                                                                                                                  -–P O V J E R E N I C I M A   –

 

 

             Poštovani,

          

            temeljem rezultata provedene ankete, Koordinacija sindikata državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) poziva sve svoje članove, ali i sve zaposlenike MUP-.a  da se odazovu potpisivanju peticije.

 

            Peticiju će biti moguće potpisati  u svim ustrojstvenim jedinicama MUP-a u periodu od 28. lipnja do 6. srpnja 2016. godine.

 

           Iako je poznato, skrećemo pozornost da je  28. travnja 2016. godine Vlada RH  na svojoj sjednici, unatoč neslaganju i prijedlozima   sindikata donijela izmjene Uredbe o plaćama  policijskih službenika. Uredba je stupila na snagu 1. svibnja, a tim izmjenama je za cca. 6000 policijskih službenika koeficijent složenosti poslova povećan sa 0,776 na 0,800. Sredstva za ovo povećanje osigurana su smanjivanjem dodatka na plaću 2% odnosno 4% za rukovodeće policijske službenike, više policijske službenike i stručne suradnike.  

 

           Naravno, podržavamo svako povećanje plaće za policijske službenike, osobito onih s najnižim koeficijentima, ali ne možemo prihvatiti način na koji su sredstva za ovo povećanje osigurana. Osim toga nisu povećani osnovni koeficijenti za sve policijske službenike s najnižim početnim koeficijentom (veći broj policijskih službenika s početnim koeficijentom 0,776 i dodatkom od 20% te interventni i policajci specijalci koji i dalje imaju najniži koeficijent 0,776 uz dodatak od 40 ili 60%,.

 

            Isto tako, smanjeni su koeficijenti praktički za sve policijske službenike više i visoke stručne spreme. Navedeno se definitivno moglo izbjeći, barem na način da policijski službenici koji obavljaju policijske poslove neposredno izuzmu od navedenog smanjenja.  

 

          Smatramo da se na ovaj način, umjesto da se napravilo nešto pohvalno povećanjem plaća, što je očito bila početna namjera, isto značajno obezvrijedilo time što su sredstva osigurana iz plaća drugih policijskih službenika.  Zapravo je samo povećanje koeficijenta s 0,776 na 0,800  zanemarivo  u usporedbi s drugim poslovima u državnoj službi.

 

            Molimo sve da se odazovu potpisivanju peticije, a o svim daljnjim akcijama i informacijama pravodobno ćemo vas obavijestiti. U slučaju potrebe obrazac za potpsivanje peticije možete preuzeti ovdje.

 

            S poštovanjem,

 

 

Predsjednik SPH

 

Dubravko Jagić

Predsjednik NSD MUP-a

 

Zdravko Lončar

Predsjednik SDLSN RH

 

Boris Pleša