NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

ISPLATA REGRESA - pojašnjenje

04.07.2016

Broj: 511-R/22-2016.

ZAGREB, 4. srpnja 2016. godine

 

 

 

                                                                                               - ČLANOVIMA SINDIKATA -

                                                                                            - SINDIKALNIM POVJERENICIMA -

 

 

               Poštovani članovi,

 

               tijekom prethodnog tjedna jedna od aktualnijih tema je bila regres. Naime,  dobili smo nekoliko poziva i upita putem elektronske pošte  vezanih za isplatu regresa  te nam je prenesena i  informacija o tome kako je regres već negdje isplaćen.

 

               Budući nam je jedan dio članstva prenosio informacije kako se regres isplaćuje javnim službama zatražili smo potvrdu te informacije. Isto tako smo zatražili da se Tehnička vlada očituje na okolnost ispunjenja uvjeta iz Dodatka II. Kolektivnog ugovora članka 9. (NN 104/2013). Naime,  ispunjenjem uvjeta iz navedenog članka automatski bi se počelo s konzumiranjem prava iz izvornog teksta Kolektivnog ugovora među kojima je i pravo na regres.

 

               U slučaju negativnog odgovora ili ukoliko nismo zadovoljni argumentacijom Vlade,  možemo pokrenuti sudske sporove, pri čemu ne treba zaboraviti na činjenicu da je u cijeloj priči najvažnije pravno shvaćanje sudova.   

 

               U ishod sudskih postupaka ne možemo biti nikada sigurni, ali smo sigurni u činjenicu da u slučaju gubitka spora nastaje šteta koju je dužna naknaditi stranka koja gubi spor, što bi u konačnici mogao biti i član sindikata.

 

               Slobodni smo stoga predložiti lagani poček dok se situacija ne razbistri jer nema bojazni da ćemo propustiti rokove (rok zastare je pet godina),   U  slučaju pozitivne sudske prakse u kratkom roku možemo pokrenuti sporove. Također, ne treba smetnuti s uma da nam predstoje Kolektivni pregovori zbog isteka trenutno važećeg ugovora  te je tijekom pregovora moguće  pokušati riješiti sva otvorena pitanja.

 

               Ukoliko članovi, u slučaju negativnog odgovora Vlade  žele odmah krenuti u sporove, trebaju se javiti u sindikat i sindikat će to učiniti za njih u vrlo kratkom roku.

 

               Prije nego svaki član donese svoju odluku bitno nam je da ste pravilno informirani o situaciji u kojoj se nalazimo, a dopis upućen tehničkoj Vladi možete vidjeti ovdje.

 

                S poštovanjem,

 

                           PREDSJEDNIK

 

                  Zdravko Lončar