NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

POVEĆANJE OSNOVICE - obavijest

05.10.2016

Broj: 511-R/31 - 2016.

ZAGREB, 5. listopad 2016. godine

 

 

                                     - POVJERENICIMA NSD MUP-a -

                                       - ČLANOVIMA NSD MUP-a -

                                                      - SVIMA -

 

 

 

Poštovani članovi

 

povodom napisa koji se odnose na utuživanje povrata osnovice od 6% i ispunjenju uvjeta za povrat uvećanja s 1.1.2016. godine slobodni smo vas informirati kako slijedi.

 

 U Sporazumu o izmjenama i dopunama Dodatka sporazumu o osnovici plaće u državnim službama od 23. rujna 2009. godine navedeno je: „ u trenutku kada službeni pokazatelji ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja, nakon službene objave, osnovica iz siječnja 2009. godine, odnosno u visini 5.415,37 kuna bruto prijemjenit će se automatski od prvog siječnja iduće godine.“

 

 Središnji odbor NSD MUP-a  je raspravljao o spomenutom Sporazumu   početkom ove godine, te je zaključeno da prema formulaciji teksta nije nedvojbeno  ispunjen uvjet iz  Sporazuma i da bismo vjerovatno gubili tužbe.

 

Također,  ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je rok zastare pet godina i da o ovoj temi zbog političkih prilika nismo uspjeli pregovarati s poslodavcem, a kao odgovoran socijalni partner želimo iskoristit i tu mogućnost. Odlučujuća činjenica je da u ovom trenutku nema opasnosti da bismo nešto mogli propustiti.  Može se reći da nam pojedini  populisti  čak idu i na ruku te  pitam   zašto ih ne iskoristiti?

 

Moramo napomenuti da NSD MUP-a što se tiče tužbi ima veliko isustvo i infrastrukturu koja to može odraditi.  U razdoblju od  2001. do 2003. godine odradili smo preko 4500 sporova s minimalnim gubicima i bez naknade za odvjetnika s maksimalnim učincima za naše članove.  Ukoliko bude potrebe za tužbama mi smo u ovom trenutku još spremniji nego što smo bili prije.

 

Poštovani članovi pratimo situaciju i brinemo o zajedničkim interesima, a kad bude trenutak odluke sigurno ćemo Vas obavijestiti o svemu i konzultirati se te  postupati u skladu s odlukama koje će biti donesene.  

 

            S poštovanjem,

 

              PREDSJEDNIK

 

            Zdravko Lončar