NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PROBLEMI ZBOG MALOG BROJA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

02.01.2017

BROJ: 511-D/001-2017.

ZAGREB, 02. siječanj 2017. godine

 

 

                                                                             MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

                                                                                          RAVNATELJSTVO POLICIJE

 

                                                                              n/r glavnog ravnatelja Marka Srdarevića

 

                                             

 

Poštovani gospodine,

 

upravo smo primili obavijest od našeg povjerenika  iz PU dubrovačko – neretvanske  da se temeljem Vaše pisane zapovijedi, policijske službenike koji imaju rješenja za rad na poslovima granične policije, a trenutno rade na drugim radnim mjestima, vrati na poslove granične policije na koje su raspoređeni.

 

Određeni broj policijskih  službenika koji su raspoređeni na poslove granične policije, do sada su temeljem usmenih zapovjedi rukovoditelja u PU obavljali poslove u postajama temeljne  i prometne policije pa čak i poslove kriminalističke policije. Isto tako u mješovitim postajama, policijski službenici granične policije obavljaju poslove temeljne policije. 

 

Svjesni smo veličine ovog problema  i potrebe da se stanje dovede u red. Naravno da ovakvu namjeru podržavamo, a i naš je povjerenik  pisanim putem i sam u nekoliko navrata tražio od rukovoditelja  da se policijske službenike vrate na radna mjesta na koja su raspoređeni.

 

  Međutim, od trenutka kada se počelo postupati po Vašem nalogu, situacija je postala gotovo nepodnošljiva. Naime, policijski službenici iz PP Gruda koji rade na poslovima temeljne policije, rade bez slobodnog dana. Zbog ovakve situacije policijski službenici imaju velikih problema u organizaciji privatnih obveza, posebno onih koji se tiču brige i skrbi za djecu. Nezadovoljstvo koje se javlja ne može umanjiti niti činjenica da se na ovaj način stvaraju prekovremeni sati, koji će držimo biti uredno plaćeni.

 

Ponavljamo da podržavamo uvođenje reda u sve ustrojstvene jedinice, ali držimo da rješenje problema  nužno iziskuje određeni vremenski period prilagodbe. Bilo kakav ishitreni korak stvara očigledno velike probleme sustavu. Neka ova situacija posluži i kao ogledni primjer mogućih problema koje će sa sobom donijeti planirana reorganizacija. Sustav je velik i ima puno problema, ali i prostora za poboljšanja. Držimo da se pomno planiranim  i laganim koracima može puno učiniti u povećanju učinkovitosti policije, ali da to s druge strane ne mora nužno donijeti probleme policijskim službenicima na terenu.

 

S poštovanjem,

 

                                                                                       PREDSJEDNIK NSD MUP-a  

                                                                                              

                                                                                                Zdravko Lončar

 

O tome obavijest : članovima sindikata i povjerenicima