NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Promjene vezane za prvu registraciju

04.09.2017

Broj: 511-R/021-2017.

ZAGREB,  4. rujna 2017. godine

 

 

 

                                                                                            -ČLANOVIMA SINDIKATA-

                                                                                       -POVJERENICIMA NSD MUP-a-

                                                                                                              -SVIMA-

 

 

 

              Poštovani članovi,

 

 

             temeljem informacija koje smo dobili od naših članova koji rade u Odjelu za prometne isprave PU zagrebačke, a tiču se promjena vezanih za poslove produženja važenja prometnih dozvola, zatražili smo dana 18. kolovoza pojašnjena od Uprave za upravne i inspekcijeske poslove MUP-a.

 

               U odgovoru koji smo zaprimili spomenuta uprava navodi da je u tijeku projekt u okviru kojeg će se kroz izmjene propisa i potrebne tehničke prilagodbe omogućiti Centru za vozila Hrvatske, odnosno stanicama za tehničke preglede vozila da uz poslove produženja važenja prometnih dozvola koje obavljaju i sada, obavljaju i poslove prve registracije vozila, koje sada obavljaju policijske uprave i postaje Ministarsta unuarnjih poslova.

 

              U odgovoru se zatim navodi i da se poslovi registracije vozila u Policijskoj upravi zagrebačkoj, primorsko - goranskoj i splitsko – dalmatinskoj obavljaju u Odjelu za prometne isprave, a upravni referenti za prometne isprave osim poslova registracije vozila obavljaju i poslove vezane za vozačke dozvole. 

 

            U Policijskim upravama osječko – baranjskoj i istarskoj poslovi registracije vozila obavljaju se u Odjelu za prometne isprave i oružje, a upravni referenti za prometne isprave i oružje, osim poslova registracije vozila obavljaju i poslove vezane uz izdavanje vozačkih dozvola i poslove vezane uz nabavu i registraciju oružja.

 

            U ostalim policijskim upravama upravni referenti obavljaju sve vrste upravnih poslova tako da upravni referenti u Odjelima za upravne poslove osim poslova registracije vozila obavljaju i poslove prijavništva i osobnih isprava, poslove vezane za izdavanje vozačkih dozvola i poslove vezane uz nabavu i registraciju oružja.

 

          Slijedom navedenog, određeni broj upravnih referenata za prometne isprave i upravnih referenata za prometne isprave i oružje će nakon prenošenja poslova prve registracije vozila na stanice za tehničke preglede vozila nastavljati obavljati poslove vezane za izdavanje vozačkih dozvola i poslove vezane uz nabavu i registraciju oružja, a određeni broj će biti premješten na nepopunjena radna mjesta na kojima se obavljaju ostali upravni poslovi.

 

             Upravni referenti u policijskim upravama treće i četvrte kategorije, prema riječima državnog tajnika odgovornog za upravne i inspekcijske poslove,  koji i sada obavljaju sve vrste upravnih poslova nastavit će obavljati ostale upravne poslove, a prestankom obavljanja poslova registracije vozila olakšat će se i ubrzati obavljanje ostalih upravnih poslova jer se u većini policijskih uprava i postaja upravni poslovi zbog nepopunjenosti radnih mjesta i povećanog obima poslova obavljaju otežano.

 

              Obzirom da odgovor sadržajno upućuje na činjenicu da će doći do svojevrsnog rasterećenja službenika, jer će službenici nastaviti raditi druge upravne poslove,  a da se pri tome ne spominje bilo kakva promjena u broju izvršitelja, držimo da ovog trenutka nema razloga za zabrinutost.

 

               Međutim, kako nas je do sada iskustvo naučilo da se ponekad rečeno i napisano ne provodi dosljedno, s velikom pozornošću ćemo pratiti ove promjene i po potrebni žurno reagirati.    

 

 

              S poštovanjem,

 

 

                                                                                                                                                 PREDSJEDNIK

                                      

                                                                                                                                           Zdravko Lončar