NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

AKTUALNA DOGAĐANJA

05.10.2017

BROJ: 511-R/024-2017.

ZAGREB, 05. listopada  2017. godine

 

 

- POVJERENICIMA NSD MUP-a -

     - ČLANOVIMA NSD MUP-a -

                     - SVIMA -

 

 

 

Poštovani,

 

 

      dana  4. listopada  2017. godine u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je novi sastanak Pregovaračkog odbora Vlade i sindikata državnih službi u sklopu kolektivnih pregovora o sadržaju novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

 

       Na sastanku se raspravljalo  o tehničkim pitanjima, čija je svrha prvenstveno  usklađenje nekih odredbi sa Zakonom o radu, ali i drugim zakonima kako bi se po mišljenju Vlade izbjeglo nepotrebno dupliciranje i prepisivanje odredaba. U dijelu prijedloga pregovarački odbori su se složili, a dio  prijedloga će biti nomotehnički dorađen za sljedeći sastanak.

 

       Od ostalih aktualnosti želimo spomenuti i sljedeće:

 

  • U Ministarstvu branitelja, na inicijativu NSD MUP-a održan je sastanak predstavnika Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na sastanku je bilo razgovora o našem prijedlogu da se u Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO, PS i OSO unese odredba iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojom se osobni bod za izračun mirovine uvećava ovisno o statusu dragovoljca i periodu provedenom u borbenom sektoru.

 

  • Zaključeno je da se prikupe podaci o broju i strukturi potencijalnih korisnika takvog prava kako bi HZMO izračunao eventualni trošak za državni proračun. 

 

  • Ministar unutarnjih poslova je donio odluke o osnivanju dvije radne skupine. Jedna radna skupina ima za cilj izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, a druga će se baviti ustrojem i unaprjeđenjem poslovnih procesa u MUP-a. U obje skupine smo imenovali predstavnike te ćemo vas o njihovu radu informirati.

 

 

                  S poštovanjem,

 

 

                                                                                    PREDSJEDNIK NSD MUP-a

 

                                                                                              Zdravko Lončar