NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Kratka informacija o sastanku s članstvom

30.05.2015

Poštovani članovi,

 

Na nedavno održanom sastanku s članovima Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, u prostorijama Postaje aerodromske policije Resnik razgovaralo se, između ostalog, i o problemima vezanim za promjene u obavljanju pregleda putnika i prtljage.

 

Temeljem Zakona o zračnom prometu te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu operater zračne luke bio je dužan osigurati uvjete za obavljanje zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage, pri čemu je krajnji rok bio 28. srpnja 2014. godine.

 

Ova dopuna će, između ostalog, donijeti i određene promjene u opisu poslova radnih mjesta policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i policijski službenik — operater protudiverzijske zaštite.

 

Na traženje članova koji rade na ovim poslovima obratili smo se upitom prema Upravi za granicu, na koji će način oni nastaviti raditi kao svojevrsni nadzornici obzirom da im ovih dana ističe licenca — uvjerenje o obavljanju ovih poslova, a obavijest o postupku ponovnog licenciranja nisu dobili.

 

Isto tako smo zatražili i tumačenje jednog stavka Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu, a čija je primjena u praksi ostavljala dvojbu.

 

Radi se o članku 5. stavku 3.

„Kontrolu prelaska zajedničke državne granice provoditi će nadležne granične službe stranaka Sporazuma. Provjera osoba koje redovito prelaze zajedničku državnu granicu preko graničnih prijelaza preko kojih se odvija pogranični promet i koje su poznate graničnim službenicima provodit će se sukladno analizi rizika i na nesustavnoj osnovi.

 

Po dobivanju odgovora odmah ćemo izvijestiti sve zainteresirane.

 

S poštovanjem,

 

Predsjednik NSD Mup-a

Zdravko Lončar