NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

POGREŠAN IZRAČUN PLAĆE - mišljenje

15.05.2018

Poštovani članovi,

 

obraćam Vam se povodom, po mom skromnom mišljenju, naručenog članka koji je objavljen u jednom od dnevnih glasila, a odnosi se na navodnu štetu koja je nastala policijskim službenicima krivim obračunom plaća putem COP-a, od početka njegove primjene pa sve do danas.

 

Obavijest sličnog sadržaja je poslana svim zaposlenicima MUP-a putem faxa, a prema nama dostupnim informacijama i pretinci elektronske pošte zaposlenika u zadnjih nekoliko dana zasuti su sličnim porukama.

 

Svjedoci smo, u više navrata u posljednjih godina dana, da se nekoliko sindikata javljalo svojim objavama te u njima otkrivalo revolucionarne prijevare od strane službe za obračun plaća koje navodno nastaju kod samog obračuna plaća djelatnika u sustavu COP-a.

 

Služba za obračun plaća još uvijek uz COP koristi i stari sustav za obradu plaća te uspoređuje podatke. Ako uzmemo u obzir tu činjenicu te činjenice da službenice/i koje rade na plaćama imaju dugogodišnje iskustvo i da se parametri za izračun plaća nisu mijenjali, vjerovatnost ovakvog scenarija je skoro ravna nuli.

 

Osobno se ne mogu oteti dojmu da se radi o pokušaju jednog od sindikata da na brzinu podeblja broj članova iskorištavajući bolnu točku (tešku materijalnu situaciju) većine zaposlenika nudeći im lak novac koji treba samo uzeti.

 

Opreza radi, pratit ćemo situaciju i ako to bude potrebno zaštitit ćemo prava svojih članova kao što smo to činili i prije. Tijekom 2001. godine sindikat je putem svoje pravne službe s uspjehom odradio cca. 4500 tužbi u okviru besplatne pravne pomoći, reklo bi se bez greške. U konačnici, i dan danas godišnje imamo negdje oko stotinjak sporova koje također uspješno rješavamo u korist naših članova. Također ne treba smetnuti s uma da u ovom slučaju nema zastare najmanje još godinu dana.

 

Predlažemo stoga strpljenje, a sindikat će pratiti razvoj situacije i pravovremeno reagirati ukoliko bude potrebno.

 

S poštovanjem,

 

 

                                                                                       Predsjednik NSD MUP-a

                                                                                               Zdravko Lončar