NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

NUŽNO POVEĆANJE PLAĆA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

20.07.2018

NSD MUP-a

Zagreb, 20. srpnja 2018. godine

 

 

 

            Poštovani,

 

 

            na dnevnom redu jučer održane sjednice Vlade RH bile su dvije važne uredbe koje donose promjene u ustroju MUP-a i plaćama policijskih službenika.


            Radi ispunjavanja obveza iz schengenske evaluacije u 2018. godini i postizanja tehničke spremnosti za ulazak u schengenski prostor Uredbom o unutarnjem ustrojstvu MUP-a 10 policijskih postaja preustrojeno je  u postaje granične policije. Promjena se odnosi na policijske postaje Imotski, Vrgorac, Gruda, Hrvatska Kostajnica, Ilok, Tovarnik, Županja, Vrbanja, Vrpolje i Korenica.

                             
            Uz to će doći do spajanja postaje pomorske policije Zadar i postaje aerodromske policije Zadar u jedinstvenu postaju, te postaje granične policije Donji Srb i policijske postaje Gračac u jedinstvenu postaju. Nadalje, ustrojava se ukupno 45 novih radnih mjesta vodiča službenih pasa, zbog potrebe jačanje segmenta vanjske granice, te dvije nove ustrojstvene jedinice - Mobilna jedinica granične policije - jug i Mobilna jedinica granične policije - istok, i to u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj.

 

            Isto tako Vlada RH je prihvaćanjem Izmjena uredbe o plaćama policijskih službenika, omogućila vraćanje dodatka za povećanu opasnost za život i zdravlje višoj i visokoj stručnoj spremi za 2 i 4 %. Promjena će biti vidljiva pri isplati plaće za kolovoz u rujnu mjesecu. Time je ministar  ispunio svoje obećanje dano sindikatima koji su ovo smanjenje držali nepravednim i nepotrebnim.

 

            Pozdravljamo ovom prigodom nastojanja ministra unutarrnjih poslova gospodina Božinovića koja se odnose na povećanje plaća policijskim službenicima  Osim  vraćanja ovog dodatka,  policijskim službenicima srednje stručne spreme podignut je koeficijent složenosti poslova na 0,85.

 

            Međutim,  sada je izuzetno važno  ustrajati na povećanju plaća namještenika i državnih službenika, jer su njihove plaće katastrofalno niske.  Već sada dio namještenika prima plaću nižu od zakonom propisane minimalne pa se plaća isplaćuje temeljem drugog propisa, a plaće državnih službenika nije moguće znatnije povećati kroz rast osnovice za izračun plaća nego će biti nužno što prije povećati koeficijet složenosti poslova njihovih radnih mjesta. Kolika je važnost poslova koje oni obavljaju za naše ministarstvo držimo da ne treba posebno naglašavati, dovoljno je samo spomenuti sve poslove vezane za isplatu plaća.

 

            S poštovanjem,

 

                                                                                           Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                                 Zdravko Lončar