NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

POVEĆANJE OSNOVICE - obavijest

23.10.2018

Poštovani,

 

 

dana  22. listopada 2018. godine u 15.00 sati u  Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je sastanka Pregovaračkih odbora Vlade i reprezentativnih sindikata na temu povećanja osnovice za izračun plaća za 2019. godinu.

 

 

Na prethodnom sastanku koji je održan prije dva tjedna Vlada je iznijela prijedlog da se osnovica za obračun plaće  poveća  za 2 % od 1. siječnja 2019. godine te potom dodatno za 1 % od 1. srpnja 2019. godine.

 

 

Sindikati su istaknuli kako ovakvu ponudu ne mogu prihvatiti. Da bi   razina plaća iz 2013. godine bila dostignuta nužno je prvo korigirati koeficijente za 3% jer  su te godine upravo za toliko umanjeni.  

 

 

Ministar financija Zdravko Marić je na ovom sastanku u ime Vlade predložio povećanje osnovice za obračun plaće  za 3 % odmah iza 1. siječnja 2019. godine te bi se time riješilo pitanje smanjenja koeficijenta. Naime, sada ići u povećanje koeficijenta nije praktično jer prema Vladinu planu od 1. siječnja 2019. godine bi na snagu trebao stupiti Zakon o plaćama državnih službenika u kome će biti navedeni novi i moguće drugačiji koeficijenti.

 

 

Ministar Marić je skrenuo pozornost na činjenicu da ovo povećanje  sa sobom nosi dodatnu obvezu od 900 milijuna kuna u narednoj godini i da je to maksimum koji proračun ovog trenutka može izdržati.

 

Sljedeći sastanak je planiran za utorak, 30. listopada 2019. godine.

 


S poštovanjem,

 

 

                                                                             Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                   Zdravko Lončar