NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Najnovije informacije o problemima oko zadnje isplaćene plaće

30.05.2015

Broj: 511-R/01-2015.

ZAGREB, 12. SIJEČNJA 2015. godine

 

 

ČLANOVIMA SINDIKATA

POVJERENICIMA NSD MUP-a

SVIMA

 

 

Poštovani članovi u petak tijekom popodneva primili smo jedan dio telefonskih poziva od članova s primjedbom da im je izračun i isplaćena plaća manja od očekivane. Tragom tih informacija napravili smo malo istraživanje.

· Plaća je isplaćena putem COP-a, ali ne treba smetnuti s uma činjenicu da su se podaci vodili u obadva sustava istovremeno i da su se desila bilo kakva odstupanja u izračunima, plaća bi bila isplaćena iz starog sustava;

· Također treba uzeti u obzir činjenicu da su poslodavci na plaći za 11. mjesec koja je isplaćena u 12. mjesecu bili dužni obračunati i isplatiti višak uplaćenog poreza, više možete vidjeti na ovom linku http://isplate.info/povrat-poreza.aspx (moguće da su neke kolege prethodnog mjeseca imali povrat poreza)

· Promjene u sustavu oporezivanja bazirane na povećanju neoporezivog dijela plaće, primjenjuju se od 1. siječnja ove godine, ali je očito da nisu donijele očekivano povećanje plaće ili su ljudi i po ovom osnovu očekivali velika povećanja koja su izostala,

Većina kolega koji su zvali i žalili se, spominjali su minuli staž i ukazivali da je baš taj dio plaće umanjen. Na plaćama smo provjerili da li se nešto mijenjalo u formuli obračuna plaća te smo dobili odgovor da je sve ostalo isto, ali sama koncepcija platne liste kao izvješća je promijenjena na način da se minuli staž na osnovnu plaću prikazuje kao zasebna stavka, a minuli staž za sve ostale dodatke je sastavni dio naknade za dodatke.

Ako ništa od ovog što smo naveli ne može racionalizirati Vaš umanjeni izračun i isplatu kao što smo gore i naveli molim Vas da se javite svom referentu na obračun plaće kako bi se moglo utvrditi o čemu se radi.

 

S poštovanjem,

 

 

Predsjednik NSD MUP-a

Zdravko Lončar