NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

POVEĆANJE PLAĆA U DRŽAVNOJ SLUŽBI

22.08.2019

BROJ: 511-R/022-2019.

ZAGREB, 22. kolovoza 2019. godine

                                      

                           

                                                                   

                                                                                                       - POVJERENICIMA-

                                                                                                 -ČLANOVIMA NSD MUP-a -

                                                                                                                -SVIMA-

 

 

                                                    POVEĆANJE PLAĆA

 

 

Poštovani članovi,

 

 

u zadnjih tjedan dana aktualni su istupi sindikata javnih službi kojima se traži povećanje plaća dijelu njihovog članstva (medicinske sestre, liječnici, učitelji i nastavnici). Njihovo nezadovoljstvo je evidentno, ali ne spominju pri tome da su zapravo na neki način prošle godine požurili i unaprijed  sporazumom dogovorili povećanje plaća za 2019. godinu 3+2%, koje je onda kao makismum ponuđeno i državnim službenicima i namještenicima tijekom pregovora.

 

Također,  u našoj radnoj sredini bilježimo istup jednog sindikata koji napada reprezentativne sindikate i ističe svoju svakodnevnu borbu te obećava rješavanje svih financijskih problema.

 

Što se tiče našeg stava u odnosu na razinu plaća, kad su u pitanju polcijski službenici već godinama ističemo svoj zahtjev da bi osnovna plaća policijskog službenika trebala i morala biti na razini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

 

Razinu plaće državnih službenika i namještenika treba znatno povećati, ali to se ne može i neće postići povećanjem osnovice za izračun plaća, nego treba mijenjati koeficijente složenosti poslova (kako je to nedavno učinjeno u Sjedištu MUP-a kroz ukidanje jednih radnih mjesta i otvaranje novih s novim opisom i visinom koeficijenta). Prošlogodišnji rast osnovice za izračun plaća 2+2+2, te ovogodišnje povećanje 3%, uzimajući u obzir i rast 2% koji dolazi, samo povećavaju razlike u plaćama između državnih službenika i namještenika.

 

Povećanje plaća za 2% državni službenici, a posebno namještenici, neće niti osjetiti i naravno da je njihovo nezadovoljstvo opravdano i razumljivo te se u tom pogledu  mora nešto promjeniti, ali značajno.

 

Rješenje vidimo u žurnom donošenju Zakona o plaćama državnih službenika, te unutar njega pravedno složenim koeficijentima koji će moći znatnije utjecati na plaću državnih službenika i namještenika. Činjenica je da dio državnih službenika ima solidne plaće, ali nažalost, dobar dio u današnjim uvjetima definitivno ne može živjeti od svoje plaće. Nismo čuli da je itko rekao da bi se tu trebalo nešto učiniti, niti sindikati niti zaposleni koji se nalaze u povoljnijoj situaciji. a niti predstavnici Vlade. Zašto je to tako trebali bismo se svi upitati. Država bi trebala biti socijalna i imati ista mjerila za sve svoje zaposlenike i građane stvarajući korektne zakonske okvire koji se odnose na rad i raspodjelu viška dobara koja nastaju kao posljedica rasta bruto domaćeg proizvoda.

 

Ovom kaosu zahtjeva za povećanjem plaća koji vlada ovih dana u Hrvatskoj, mislimo da ne treba ništa više dodavati. Jasno je da ćemo kao sindikat ustrajati na povećanju plaća za sve državne službenike i namještenike i u datom trenutku ćemo znati zaštiti interese članova.  Pri tome se ne mislimo s nikim natjecati u definiranju maksimalističkih zahtjeva, jer će Vlada na današnjoj sjednici imenovati pregovaračke odbore i tijekom pregovora razgovarat će se o povećanju plaća i materijalnih prava iz kolektivnog ugovora.

 

 

 

S poštovanjem,

 

 

                                                                                                Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                                           Zdravko Lončar