NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

OBAVIJEST CIVILNO ODIJELO

30.05.2015

BROJ: 511-D/7-2015.

ZAGREB, 05. siječnja, 2015. godine

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

n/r ministra

gosp. Ranka Ostojića

 

PREDMET: građansko odijelo

pomoć, moli se

 

 

Poštovani,

 

U više navrata obraćali smo se odgovornima u MUP-u u svezi naslovne teme i problematike koja prati istu. Intenzivno kontaktiramo s članovima i želimo ukazati na nezadovoljstvo koje nastaje kad se razgovara o ostvarivanju prava na građansko odijelo.

 

Naime, još uvijek nije riješen status dijela službenika koji u ovom trenutku ne mogu zadužiti odoru niti im je priznato pravo na naknadu za civilno odijelo. Radi se o većem broju službenika, a koristimo prigodu istaknuti glasnogovornike u PU, službenike kripto zaštite, djelatnike prevencije, ali i druge koji su u istom položaju.

 

Isto tako, trenutno se javljaju situacije u kojima određeni broj službenika ima pravo na zaduženje odore, ali odoru ne zadužuju jer rade poslove tokom cijele godine isključivo u civilnom odijelu. Zoran primjer su djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti koji rade na osiguranju Vlade RH i svoju službu isključivo obavljaju u odijelima. Sadašnja situacija je više nego poražavajuća. Službenici imaju pravo na zaduženje policijske odore, koju zapravo ne zadužuju zato jer službu moraju obavljati u odijelima koja si sami moraju kupiti. Ministarstvo bi zapravo uštedjelo da im osigura narudžbenicu za nabavku civilnog odijela jer je sama naknada isplativija nego zaduženje kompletne odore.

 

Isto tako ne treba zanemariti niti situaciju u kojoj se nalaze državni službenici koji rade na šalterima. Njihove plaće su male, ali unatoč tome od njih se očekuje da svaki dan na posao dođu adekvatno spremljeni. Već smo i prije predlagali pa koristimo prigodu i ovaj put apelirati na Vas da se i toj kategoriji službenika prizna pravo na građansko odijelo ili da im se osigura odjeća u kojoj bi obavljali službu što bi svakako bilo zbog jednoobraznosti puno bolje nego sadašnja situacija. Molimo da ponovno razmislite o priznavanju spomenutog prava gore navedenima.

 

I na kraju, rok za realizaciju narudžbenica poprilično je kratak te molimo da u tom smjeru izađete u susret policijskim službenicima te isti produžite. Naime, u ovom trenutku iskorišteno cca 80% narudžbenica. Ostatak nije iskorišten zbog lošeg asortimana artikala. Navedeno ne bi trebalo predstavljati problem, a s druge strane policijski službenici bi cijenili učinjeno.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK NSD MUP-a

Zdravko Lončar