NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

USTRAJEMO NA DODATKU ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

18.12.2019

Broj: 511-R/041-2019.

ZAGREB, 18. prosinca 2019. godine

 

                                                                                                                ČLANOVIMA NSD MUP-a

                                                                                                            POVJERENICIMA NSD MUP-a

                -SVIMA-                

 

 

Poštovani,

 

 

NSD MUP-a polako, ali konstatno  čini korake koji će u konačnici rezultirati time da plaća policijskog služnbenika srednje stručne spreme dođe na razinu prosječno isplaćene plaće u Republici Hrvatskoj.

 

U prilog gore iznijetom svakako ide i potpisivanje sporazuma s ministrom uutarnjih poslova o povećanju plaća policijskim službenicima  raspoređenim na radna mjesta za koja je kao uvjet propisana isključivo srednja stručna sprema u iznosima i dinamici kako je to predviđeno za nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama (3% + 1% + 2%)

 

Važna činjenica u sporazumu je da će vrijediti do revidiranja koeficijenata  odnosno do postizanja cilja, a to je podizanje početnog koeficijenta za policijske službenike srednje stručne spreme na 1.00.

 

 

Kako bismo zaštitili i službenike više i visoke stručne spreme Sporazumom je predviđeno da se, ako to analiza pokaže, uklone zaostatci za usporedivim koeficijentima u drugim državnim i javnim službama. Ukoliko se to ne učini do 1. rujna 2020. godine plaća policijskih službenika više i visoke stručne spreme biti će uvećana za 3% temeljem dodatka.

 

Međutim, ono najvažnije sada  je pitanje plaća državnih službenika i namještenika. Državni službenici i namještenici, za sada mogu računati na rast plaće u 2020. godini kroz rast osnovice 2% + 2% +2%. Povećanja plaća za državne službenike i namještenike nije bilo moguće riješiti samo u okviru MUP-a jer se radi o znatnom  broju zaposlenika koji rade  i u drugim ministrarstvima

 

Upravo smo dogovorili s  ministrom rada Josipom Aladrovićem sastanak na tu temu te očekujemo da se ovaj problem brzo riješi.  Zahtjev je jednostavan  isto povećanje i za državne službenike i namještenike jer ovog časa ne smijemo državne službenike i namještenike ostaviti bez dodataka na plaću.

 

U ostvarenju ovog cilja spremni  smo poduzeti sve korake koji nam stoje na rapspolaganju, a ukoliko se problem ne bi riješavao dinamikom i u pravcu koji želimo, očekujemo da nam se u akcijama pridruže svi.

 

 

            S poštovanjem,

 

                                                                                                      Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                                            Zdravko Lončar