NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

OSIGURANA ZAŠTITNA SREDSTVA

24.02.2020

 

Broj: 511-R/010-2020.

ZAGREB, 24. veljače 2020. godine

 

 

 

                                                                                                       -ČLANOVIMA SINDIKATA-

                                                                                                  -POVJERENICIMA NSD MUP-a-

                                                                                                                    - SVIMA-

 

 

                                                                               

 

 Poštovani,

 

 

evidentno je da se koronavirus širi svijetom i da su se ovih dana pojavili prvi oboljeli  u našem bližem susjedstvu. Isto tako je poznato da trenutno ne  postoji cjepivo za  nCoV2019.

 

Vezano za taj problem, a ponukani  upitima članova sindikata i povjerenika kontaktirali smo odgovorne u Ministarstvu i Ravnateljstvu policije, s ciljem nabavke zaštitnih maski. Odgovornima smo skrenuli pozornost da je veliki broj policijskih službenika trenutno angažiran na kontroli i zaštiti državne granice te na poslovima vezanim za azil i migracije pri čemu su svakodnevno  izloženi kontaktu s ljudima (migrantima).  Tijekom postupanja nije moguće dugo vremena sa sigurnošću utvrditi tko su i odakle dolaze tražitelji azila i migranti, kojim su se rutama kretali i s kim su tijekom putovanja bili u kontaktu, što podrazumjeva izrazito visoku mogućnost  zaraze.

 

Vezano za uvodno spomenuti problem dobili smo obavijest da je   temeljem dopisa Zapovjedništva interventne policije KLASA: 210-04/19-01/1, URBROJ: 511-01-52-19-3 od 11. siječnja 2019. godine koordinator snaga interventne policije nadležan za rješavanje problema vezanih za smještaj, prehranu i zaštitna sredstva.

 

U slučaju potrebe snage IJP se u svakom trenutku i za sve probleme u radu i funkcioniranju policijskih službenika koji se nalaze na ispomoći mogu obratiti   koordinatoru.

 

Isto tako, prema informacijama koje smo dobili sve ustrojstvene jedinice na području gdje se pruža ispomoć (PU karlovačka, ličko-senjska, sisačko-moslavačka) osigurale su dovoljan broj zaštitnih sredstava, (maske – jednokratne, gumene rukavice, kao i plivasept).  Spomenuto se  nalazi u policijskim postajama i postajama granične policije.

 

 Nadalje, u svako službeno vozilo raspoređuje se dovoljno zaštitnih sredstava, a u slučaju da nešto nedostaje, treba samo službenog šefa smjene zatražiti  da se izvrši dopuna.  

 

 

 

            S poštovanjem,

 

                                                                                                      PREDSJEDNIK

                                      

                                                                                                      Zdravko Lončar