NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Naknada troškova prijevoza - izmjenjene okolnosti - MIŠLJENJE

01.04.2020

Poštovani članovi i povjerenici,

 

odluka vezana za ograničenje kretanja građana i ukidanje mjesnog i međumjesnog prijevoza, utječe  na  pravo nekih državnih službenika i namještenika na  naknadu troškova prijevoza na posao i s posla.

 

Ova odluka stvara problem državnim službenicima i namještenicima koji su od poslodavca zatražili/dobili godišnji ili mjesečni pokaz  jer sada organiziranog prijevoza nema. Pri tome,  ne samo  da se moraju snalaziti kako doći na posao, nego snose i troškove tog prijevoza, što držimo neprihvatljivim.

 

Nakon što smo zaprimili nekoliko upita vezanih za situaciju u kojoj je organizirani prijevoz postao zapravo neorganizirani dajemo vam kratki pregled tumačenja Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, te naše mišljenje:

 

Tumačenjem broj 5/53 od 2. ožujka 2018. godine (stavak 12.), predviđena  je mogućnost da  uz kupljenu kartu službenik i namještenik ima pravo na naknadu 1.00 kuna po kilometru  za dane u kojima nema organiziranog prijevoza.

Tumačenje broj 5/53 od 2. ožujka 2018. godine

 

Službenik i namještenik koji za dolazak i odlazak s posla stvarno koristi javni prijevoz i za koji je kupljena karta javnog prijevoza, ima pravo na naknadu troska prijevoza u visini cijene kupljene karte, te pravo na naknadu troskova u visini 1,00 kune po prijedenom kilometru za samo one dane u kojima organizirani javni prijevoz ne prometuje (npr. vikendom, blagdanom).

 

Tumačenje je bitno jer je otvorilo mogućnost da se u istom mjesecu dobiju dvije vrste naknade prijevoza. Ako poslodavac traži od službenika i namještenika da dođe na posao, a javnog prijevoza nema (ne prometuje) jasno je da mu mora nadoknaditi trošak prijevoza za taj dan ili te dane.

 

Nadalje,  Tumačenje broj 10/53 od 21. ožujka 2018. (stavak 12.) jasno definira naknadu troškova prijevoza kada prijevoz nije organiziran. Odluka Vlade RH kojom ograničava  kretanje građana i  javni prijevoz, nedvojbeno je posljedično  utjecala i na najvažniju činjencu za utvrđivanje prava na naknadu troškova prijevoza za državne službenike i namještenike. Ukidanjem linija mjesnog i međumjesnog javnog prijevoza organizirani javni prijevoz je postao neorganiziran.  Odluku o pravu na naknadu prijevoza ne treba mijenjati. Već prethodno spomenuto tumačenje jasno kaže da je moguće u istom mjesecu primiti i naknadu u visini cijene karte i naknadu po kilometru, bez potrebe donošenja druge i drugačije odluke o prijevozu.

 

Tumačenje broj 10/53 od 21. ožujka 2018. (stavak 12.).

 

U slučaju kada javni prijevoz nije organiziran tj. ne omogucuje redoviti dolazak na posao i povratak s posla u smislu odredbe stavka 9. čl. 53. Kolektivnog ugovora, sluzbeniku i namjesteniku naknada troškova prijevoza isplacuje se prema stavku 12. istog članka odnosno 1,00 kuna po kilometru.

 

Jedino što je ovog trenutka upitno jest to da li službenik i namještenik mora/treba upoznati poslodavca o promjeni okolnosti. Obzirom da je do promjene okolnosti došlo temeljem odluke Vlade/poslodavca smatramo da službenik i namještenik ne bi trebao poduzeti ništa. Međutim, sukladno tumačenju iz 2014. godine koje slijedi, držimo korisnim da služenik i namještenik, odmah od poslodavca zatraži naknadu troškova prijevoza za dane kada prijevoz nije bio organiziran, kako netko ne bi doveo u pitanje trenutak od koga teče  pravo na novi način naknade troškova prijevoza.

 

Tumačenje br. 95/59 od 18. prosinca 2014. 

U slučaju promjene okolnosti koje su od utjecaja na ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza službenik odnosno namještenik ima pravo na naknadu troškova od dana podnošenja novog zahtjeva za ostvarivanje prava.

 

            S poštovanjem,

 

                                                                                                            Predsjednik NSD MUP-a

                                                                                                                    Zdravko Lončar