NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Informacije članstvu - izmjene ZOP i mirovine

30.05.2015

Broj: 511-R/49-2014.

ZAGREB, 20. studenog 2014. godine

 

 

 

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

- SINDIKALNIM POVJERENICIMA —

 

 

 

 

 

Poštovani članovi,

 

tijekom ovog mjeseca u MUP-u je bilo razgovora, a jučer smo zvanično i dobili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policiji. Od svih predloženih izmjena za većinu članstva najvažnija je ta da se primjena članak 31. (otpremnine) ponovno prolongira na dvije godine. Obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju i gospodarska kretanja u našoj zemlji takav prijedlog je zapravo bio očekivan.

 

Međutim, kao sindikat smo protiv ovakvog prijedloga i ostali smo pri našem stavu iz 2009. godine kad se donosio Zakon o policiji. Naime, tada smo zastupali stav da ćemo teško ostvariti pravo u predviđenom obimu, ne zato što smo mislimo da nam ne pripada nego što smo već tada procijenili da se to neće moći financirati. Nažalost bili smo u pravu.

 

Naš prijedlog je bio da to bude pet plaća, smatrajući da će ovako manji iznos biti i manji teret, a s druge strane ipak se radi o povećanju. Štoviše, nekada je otpremnina i bila u visini pet zadnjih plaća i što je važno za istaći vojska danas ima takvu otpremninu. Lakše bi je bilo braniti i tada i danas. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da bi to prošlo, ali mi vjerujemo da bi, jer u tom trenutku nismo bili u teškoj poziciji kao danas. Nažalost na naš obnovljeni prijedlog predstavnici Ministarstva su rekli da su razmišljali i o toj mogućnosti ali nemaju dovoljno novca, tj. da imaju za samo trenutno važeću otpremninu predviđenu člankom 51. Kolektivnog ugovora.

 

Kad su u pitanju druge promjene neke među njima se predložene i od predstavnika Europske unije. Kao sindikat smo predložili i na tome ćemo ustrajati da se budućim pravilnikom preciznije i jednostavnije uredi pitanje mogućnosti obavljanja poslova izvan redovitog radnog vremena za policijske službenike. Isto tako, kao sindikat, držimo da će predložene promjene vezane za upućivanje na rad u inozemstvo olakšati ovaj postupak svima koji iskažu interes za to.

 

 

Također, zadnjih nekoliko dana aktualne su informacije koje je prenio jedan dnevni list, a odnose se na pitanje mirovina, konkretno onih u koje se odlazi temeljem beneficiranog staža. Spominje se tu i novi Zakon i da će se pet zadnjih godina uzeti za prosjek izračuna mirovine.

 

Što se tiče spomenutog kao sindikat nismo dobili nikakav prijedlog takvoga akta, a samo glasilo je navelo kako je Vladin izvor rekao da nema još nikakvog nacrta dokumenta.

 

U više navrate posljednje dvije godine smo Vas obavještavali da Ministarstvo rada ima ideju pitanje mirovina za vojsku i policiju riješiti posebnim propisom tj. Osnivanjem posebnog mirovinskog fonda za ove dvije skupine sada vidimo da je to i zahtjev Europske komisije.

 

Obzirom da se radi o izuzetno važnom pitanju, odmah po dobivanju bilo kakvog prijedloga ovog zakona ili relevantne informacije o istom ćemo vas obavijestiti, a što je ne manje važno učinit ćemo sve da zaštitimo naše interese. Svjesni smo činjenice da je trenutno veliki broj naših kolega stekao uvjete za mirovinu ili ih uskoro stječe, tako da se kod bilo kakvih promjena mora osigurati zaštita u vidu prijelaznih odredbi zakona.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Zdravko Lončar