NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

COVID 19 - NAKNADA PLAĆE

01.09.2020

Broj: 511-R/049 - 2020.

ZAGREB,  31. kolovoza 2020. godine

 

 

                                                                                                      ČLANOVIMA NSD MUP-a

                                                                                                  POVJERENICIMA NSD MUP-a

       -SVIMA-  

 

 

Poštovani,

 

obzirom na činjenicu da se broj oboljelih od koronavirusa  u  zadnje vrijeme bitnije ne smanjuje, držimo korisnim podsjetiti Vas na jedan dopis koji je Uprava za ljudske potencijale poslala ustrojstvenim jedinicama, a tiče se naknade plaće za vrijeme epidemije bolesti COVID 19. Želja nam je izbjeći problem oko naknade plaće u samom startu, kako se ne bi naknadno nakon isplate plaće radio ispravak, što može biti spojeno s velikim teškoćama.

 

 U slučaju kontakta na radnom mjestu/tijekom rada s oboljelom osobom (strankom/kolegom) zbog kojeg državni službenik ili namještenik  mora biti poslan u samoizolaciju ili izolaciju  držimo da bi nadležna epidemiološka služba trebala/morala izdati toj osobi potvrdu o nužnosti samoizolacije te je uputiti na testiranje.

 

Potvrda epidemiološke službe trebala bi biti osnova da se  u evidenciju radnog vremena u slučaju privremenog prekida rada u Centralnom obračunu plaća koristi element evidencije 10795 - prekid rada zbog okolnosti za koje radnik nije odgovoran. Na taj način državni službenik i namještenik ne bi gubio znatnije na plaći, a s druge strane nije niti logično niti pravedno da zbog okolnosti koje nije skrivio trpi financijsku štetu.

 

Uz bitnu naznaku da je kontakt zbog kojeg je državni službenik ili namještenik poslan u samoizolaciju ili izolaciju  morao nastati na radnom mjestu, pragmatično bi bilo ne tražiti potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad niti doznake nadležnog liječnika.  

 

Naime u slučaju dostavljanja  potvrde ili  doznaka po šifri samoizolacija, naknada se isplaćuje od prvog dana na teret HZZO-a i to do maksimalnog iznosa 4.257.28 kuna, što u većini slučajeva predstavlja veliki gubitak.

 

Isto tako, kao posebnost ističemo mogućnost da se poslodavac i radnik dogovore o radu od kuće za vrijeme samoizolacije, ali u tom slučaju radnik prima plaću, a ne naknadu plaće.

  

 

S poštovanjem,

 

 

 

                                                                                                      Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                                              Zdravko Lončar