NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

OBAVIJEST ZA STRADALE U POTRESU

08.01.2021

Broj: 511-R-001-2021.

ZAGREB,  05. siječnja 2021. godine 

                                                                                                                                      

 

                                                                                                -ČLANOVIMA  I POVJERENICIMA NSD MUP-a -

                                                                                                                                 - SVIMA-

 

Poštovani,

 

nažalost, obnova grada Zagreba nakon potresa koji se dogodio u ožujku 2020. godine još nije niti krenula, a područje Sisačko moslavačke županije  zadesio je još snažniji  potres. Ljudske žrtve su nenadomjestive te izražavamo žaljenje zbog njih, ali i materijalna šteta je takva da će oporavak trajati dugo vremena.

 

NSD MUP-a svojim Pravilnikom o jednokratnim novčanim pomoćima već ima predviđeno pravo na pomoć povodom nesretnog slučaja koji ima za posljedicu znatnije oštećenje ili uništenje nekretnine koja članu služi isključivo za stanovanje (požar, eksplozija, poplava ili potres).  Međutim, namjera nam je bila  stradalima u Zagrebu i okolici još više financijski pomoći. Zbog toga prošle godine Podružnica PUZ - MUP Sjedište prvi puta svojim članovima nije  dijelila  poklon bon u vrijednosti 100,00 kuna povodom Uskrsa. U znak solidarnosti sa stanovnicima Zagreba i okolice još su neke podružnice postupile na isti način.

 

Kako tada, tako ćemo i sada kao sindikat pomoći kolegama i kolegicama čiji su domovi stradali na području PU sisačko moslavačke, PU karlovačke i PU zagrebačke. Razlika je samo u tome da će ovaj puta članovima sindikata financijski pomoći sve podružnice NSD MUP-a. Svjesni smo činjenice da je šteta ogromna te smo već pokrenuli postupak prikupljanja  pomoći. Posebnom odlukom će biti utvrđen iznos pomoći koji će članovima biti isplaćen, a  ovisit će o broju zahtjeva koje ćemo zaprimiti te stupnju oštećenja objekta.

 

 Članovi NSD MUP-a mogu već sada dostaviti zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći. Uz zahtjev, će biti nužno dostaviti presliku vlasničkog lista nekretnine, kopiju osobne iskaznice, fotografije oštećenja i fotografiju dodijeljene kategorije uporabljivosti ukoliko je objektu dodijeljena. Članovima sindikata koji podnesu zahtjev, a u tom trenutku im za nekretninu još nije utvrđena kategorija oštećenja (nisu dobili naljepnicu)  ili su zbog opasnosti od nastanka veće štete sami žurno popravljali nekretninu, pomoć će biti isplaćena sukladno procijenjenoj visini štete. 

 

U slučaju da je zahtjev za isplatu pomoći podnijelo više članova jedne obitelji za istu nekretninu,  tada će jednom od njih pomoć biti isplaćena sukladno posebnoj odluci, a ostalima iznos propisan Pravilnikom o jednokratnim novčanim pomoćima. Naravno, NSD MUP-a će i naknadno pristigle zahtjeve zaprimiti te u slučaju da udovoljavaju kriterijima isplatiti pomoć.

 

            S poštovanjem,

 

                                                                     PREDSJEDNIK

 

                                                                                                                                                              Zdravko Lončar