NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

TUŽBE ZBOG OSNOVICE U 2016.. GODINI

02.09.2021

Broj: 511-R-027-2021.

ZAGREB,  02. rujna 2021. godine                                                                              

           

                                                                                                      - ČLANOVIMA SINDIKATA -

                                                                                                - SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

                                                                                                                         - SVIMA-

 

 

Poštovani,

 

u  okviru   zahtjeva za ogledni spor Općinskog suda u Slavonskom Brodu, povodom neuvećanja osnovice za izračun plaće za 6 % u periodu od prosinca 2015. do siječnja 2017. godine, Vrhovni sud RH objavio je u utorak, 17. kolovoza 2021. godine da je dopustio prijedlog za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava u istovrsnim sporovima državnih službenika protiv poslodavca,  Republike Hrvatske.

 

Iz priopćenja Vrhovnog suda RH proizlazi da je pred prvostupanjskim sudovima u Republici Hrvatskoj pokrenuto više od dvije tisuće predmeta u kojima odluka ovisi o tim pravnim pitanjima. Unatoč činjenici da  stranke i umješači u tim sporovima  mogu u roku od 45 dana podnijeti svoja očitovanja o rješenju navedenih pitanja, neki odvjetnici smatraju da se u praksi to neće dogoditi,  nego da će Vrhovni sud RH svoju odluku  donijeti u roku od 90 dana.

 

 Nakon odluke Vrhovnog suda   svi sudovi pred kojima se vode (ili će se voditi ovakvi sporovi) bit će vezani tom odlukom i  tim pravnim shvaćanjem. Ono će omogućiti prvostupanjskim sudovima da brže i lakše donesu svoje odluke. Ova odluka će  povećati pravnu sigurnost, jer neće biti moguće da sudovi donesu različite odluke o postavljenim pravnim pitanjima, a strankama će se omogućiti pravo na suđenje u razumnom roku, uz manje troškove postupka, i u krajnjoj liniji, smanjiti opterećenost Vrhovnog suda RH istovrsnim predmetima. U konačnici, neće biti potrebe za ujednačavanjem različite sudske prakse sudova nižeg stupnja.

 

Ovog trenutka ova odluka Vrhovnog suda ne odnosi se na predmet spora na način  da bi se moglo iščitati/predvidjeti da li će ovo pravo državnim službenicima i namještenicima u konačnici biti priznato, ali one koji ipak postupak žele pokrenuti obavještavamo da ćemo zahtjeve primati do 15. rujna ove godine.  Zahtjev i punomoć možete preuzeti OVDJE.


S poštovanjem,

 

                                                                                                 PREDSJEDNIK NSD MUP-a

 

                                                                                                       Zdravko Lončar