NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE UREDBE O ZVANJIMA

13.09.2021

Broj: 511-D/042-2021.

ZAGREB, 13. rujna 2021. godine                                                                      

                                                                                                  

       

                  ČLANOVIMA SINDIKATA-

              -POVJERENICIMA NSD MUP-a-

                                - SVIMA-

 

 

Poštovani,

 

 

dopisom koji možete vidjeti OVDJE  obratili  smo se ministru unutarnjih poslova, te zatražili da se što prije pokrene postupak donošenja nove Uredbe o zvanjima policijskih službenika.

 

Ukazali smo pri tome na činjenicu da je od 2011. godine na snazi   uredba izuzetno dugog imena, a u skladu s njenim imenom upravo toliko dug je i vremenski period u kojem je njena primjena dovela veliki broj policijskih službenika u nezavidan položaj i učinila im nepravdu. Ono što je najvažnije, sadašnja uredba najviše pogađa policijske službenike u policijskim postajama, čija je razina zvanja radnih mjesta izuzetno niska, a posao najteži i najzahtjevniji. Između ostalog i ta je uredba jedan od razloga zašto kvalitetni policijski službenici prvom prilikom odlaze iz postaja prema upravama i Sjedištu MUP-a.  

 

 

Sada važeća Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja ograničava redovno promaknuće policijskih službenika sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem ili stručnim studijem u trajanju od najmanje tri godine ili višom stručnom spremom (VI/I) za najviše tri zvanja od propisanog zvanja radnog mjesta na koje je raspoređen, a onih s visokom stručnom spremom (VII/I) za najviše dva zvanja od propisanog zvanja radnog mjesta na koje su raspoređeni. Za razliku od njih policijski službenici srednje stručne spreme, bez obzira na propisano zvanje radnog mjesta na koje su raspoređeni, mogu se redovno promaknuti do najvišeg zvanja srednje stručne spreme.

 

 

Povjerenstvo u čijem smo radu i sami sudjelovali, izradilo je kvalitetan prijedlog nove Uredbe o zvanjima (naziv je kratak i jasan). I predstavnici Ravnateljstva policije i predstavnici sindikata složili su se oko svih važnih stvari koje bi buduća uredba trebala regulirati. Njen tekst predviđa ukidanje ograničenja za sve stručne spreme, ali nameće određene uvjete za polaganje najviših policijskih zvanja. Od toga bi u konačnici, osim policijskih službenika, korist trebala i morala imati i služba u cijelosti. Naime, polaganje za najviša policijska zvanja bi uključivalo izradu rada koji bi trebao u praksi rezultirati unaprjeđenjem poslovnog procesa. Ne manje važno prijedlog uredbe pozitivno diskriminira policijske službenike - studente  Visoke policijske škole.

 

 

S poštovanjem,

 

 

                                                                                              PREDSJEDNIK NSD MUP-a

                                                                                                 

                                                                                                        Zdravko Lončar