NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

3. SASTANAK PREGOVARAČKIH ODBORA

10.10.2022

Poštovani,

 

dana, 6. listopada 2022. godine održan je treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i reprezentativnih sindikata državnih službi u sklopu nastavka kolektivnih pregovora o visini osnovice za izračun plaća.

Vlada Republike Hrvatske iznijela je ponudu koja se sastoji od dva moguća modela.

 

 

Prvi model sadrži jednokratni „inflatorni“ dodatak u visini od 1.250,00 kuna neto i  povećanje osnovice od 4% s 1.12.2022. godine.
 
Drugi model uključuje povećanje osnovice od 4% s 1.10.2022. godine (isplata za listopad u studenom), a uvećanje od 2% s 1.04.2023. godine (na plaći za travanj koja se isplaćuje u svibnju naredne godine), uz ugovaranje otvaranja pregovora za eventualnu dodatnu korekciju ukoliko bi se u narednoj godini nastavila visoka stopa inflacije. 

 

 

Pregovarački odbor sindikata državnih službi  odbio je navedene ponude te  zatražio da se drugi model ponude iskombinira s „inflatornim“ dodatkom. Na prošlom sastanku pregovaračkih odbora  istaknuli smo kako je za državne službenike iznimno važno ugovaranje isplate „inflatornog“ dodatka jer bi se upravo time pomoglo onima koji imaju najniža primanja.

 

 

S obzirom na to da je u  narednom tjednu ministar financija na službenom putu u inozemstvu, sljedeći sastanak pregovaračkih odbora se očekuje za dva tjedna, a u međuvremenu bi se (tijekom sljedećeg tjedna) održali sastanci stručne radne skupine, a u svezi mogućnosti dodatnog preciziranja određenih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                     PREDSJEDNIK NSD MUP-a

 

                                                                                                            Zdravko Lončar