NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PROMJENE KOEFICIJENATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

25.11.2022

BROJ: 511-R/027-2022.
ZAGREB, 25.  studenog  2022. godine


                                                                                                     - POVJERENICIMA NSD MUP-a -
                                                                                                         - ČLANOVIMA NSD MUP-a -
                                                                                                                        - SVIMA –


                     RASTU  KOEFICIJENTI  DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA


Na posljednjem sastanku u Vladi, na kojem se razgovaralo o rastu osnovice za 2022. godinu i na kojem je bio prisutan i predsjednik Vlade Andrej Plenković,  predsjednik NSD MUP-a je naglasio  da unatoč dogovorenom povećanju osnovice, postoji znatan broj zaposlenika  koji ovo povećanje neće osjetiti jer  primaju minimalnu plaću. Razlog su niski  koeficijenti složenosti poslova radnih mjesta određenih kategorija državnih službenika i namještenika. . S obzirom na to da im se i sada isplaćuje razlika do minimalne plaće, NSD MUP-a ne vidi  problem da im se barem ne korigira koeficijent tako da rezultira iznosom plaće koji je u visini minimalne.

 

S tim u vezi, odazvali smo se  na poziv ravnateljice Uprave za službenički sustav Ministarstva pravosuđa i uprave koja nam je iznijela temeljne odrednice prijedloga  kojim bi se ovo stanje popravilo.

 

Na 169. sjednica Vlade Republike Hrvatske koja je održana dana 24.11.2022. među točkama dnevnog reda nalazi se i  Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi

 

U obrazloženju je vidljivo da se izmjenama i dopunama spomenute Uredbe  predlaže uvećanje koeficijenata radnih mjesta službenika i namještenika s najnižim koeficijentima u državnoj službi u rasponu od 0,601-0,920. Povećanje plaća, navodi se također u obrazloženju,  nužno je radi zadržavanja postojećih službenika i namještenika u državnoj službi te radi ublažavanja problema nezainteresiranosti kandidata za rad u državnoj službi (niske plaće). Pored toga je potrebno uvećati koeficijente pojedinih radnih mjesta kako se ne bi poremetili uspostavljeni odnosi između pojedinih radnih mjesta u državnoj službi.

 

Oni koji žele, dnevni red Vlade i cjelovit prijedlog mogu vidjeti na ovoj poveznici:

https://vlada.gov.hr/sjednice/169-sjednica-vlade-republike-hrvatske-36398/36398
 

S poštovanjem,

                                                                                              Predsjednik NSD MUP-a

                                                                                                   Zdravko Lončar