NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Povećanje stipendija

03.04.2023

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

n/p ministra gosp. Davora Božinovića

 

Savska cesta 39, 10000 Zagreb

 

 

 

 

 PREDMET:    Iznos stipendije polaznika temeljnog tečaja za zanimanje policajac

  • povećanje, predlaže se

                           

Veza:              Naš dopis broj: 511-D/013-2021. od 9. ožujka 2021. godine

 

 

 

Poštovani gospodine Ministre,


         nastavno na dopis iz veze i Vašu konstantnu namjeru da poboljšate radno - pravni status svih zaposlenika Ministartva unutanrjih poslova slobodni smo Vam predložiti da učinite dodatni napor i sa suradnicima pokušate iznaći model da se stipendija polaznicima temeljnog policijskog tečaja za zanimanje policajac poveća sa sadašnjih 132,72 Eura na 200,00 Eura.

 

Svjesni smo da ste nakon našeg dopisa iz veze odobrili povećanje, ali uzevši u obzir generalno povećanje cijene života u Republici Hrvatskoj, nadamo se da biste mogli pronaći model po kojem bi se stipendija za policijske polaznike uvećala i time motivirala nove kandidate. Broj prijavljenih za tečaj za prekvalifikaciju bio je i ove godine dovoljan te je omogućio kreiranje liste za prijem. Međutim, ovoj činjenici je sigurno pridonijela i izmjena članka 47. Zakona o policiji koja je proširila krug osoba koje se mogu javiti na natječaj, omogućivši prijavu i onim osobama koje su završile školu u trogodišnjem trajanju. U tom smislu, nedvojbeno je da se u sadašnjem trenutku, uzimajući u obzir kretanja na tržištu rada i plaće u RH,  povećao interes među mladima za zanimanje policajac.

 

Kako bi se interes zadržao, odnosno povećao i u godinama koje su pred nama, biti će potrebno prvenstveno i nadalje raditi na povećanju  plaća policijskih službenika,  što ste u više navrata i javno zagovarali. U tom smislu policijskim službenicima plaće  su za Vašeg mandata već povećane, ali smo mišljenja da bi i  predloženo povećanje stipendije također bio pokazatelj trenda poboljšanja materijalnog statusa polaznika tečaja. Možda bi i to bio jedan od razloga koji bi  odziv na natječaj za prekvalifikaciju zadržao na sadašnjoj razini.

 

          S poštovanjem,

 

                                                                                                      Predsjednik

 

                                                                                                   Zdravko Lončar

 

 

O tome obavijest: - polaznicima temeljnog tečaja

                               - svima