NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Državni ispit - vježbenici

11.04.2023

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/018-2023.

ZAGREB,  11. travnja 2023. godine

 

                                      - POLICIJSKIM VJEŽBENICIMA -

                                      - SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

                                                            - SVIMA-

 

Poštovani policijski vježbenici,

 

nakon uspješnog završetka temeljnog tečaja za zanimanje policajac zaprimili ste rješenja kojima ste primljeni u državnu službu na neodređeno vrijeme u svojstvu vježbenika i raspoređeni ste u policijske postaje. Time vam se utvrdio obvezni vježbenički staž koji traje 6 mjeseci. U dokumentu je utvrđeno da ste dužni u roku od 6 mjeseci nakon isteka vježbeničkog staža položiti državni stručni ispit, jer vam u protivnom prestaje služba istekom posljednjeg dana roka.

 

Stupanjem na snagu izmjena Pravilnika o polaganju državnog ispita (Narodne novine, broj 70/20, 29/21, 39/22) 1. studenog 2022. godine, svi postupci koji se odnose na prijavu na Ispit i na obradu prijave, na organizaciju i provedbu Ispita, na izdavanje uvjerenja o položenome Ispitu provode se elektroničkim putem, odnosno u Aplikaciji za državni ispit (ADI sustavu). Člankom 13. i 14. istoimenog Pravilnika čelnik javnopravnog tijela imenuje jednog ili više ispitnih koordinatora kao osobe ovlaštene za pristup i rad u ADI sustavu. Ispitni koordinatori se imenuju iz reda osoba koje u javnopravnom tijelu obavljaju poslove razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima. Ispitni koordinator je dužan prijaviti kandidata za polaganje Ispita, zaprimati akte u svezi s polaganjem Ispita, te unositi statusne promjene kandidata u ADI sustav. Ispitni koordinator na temelju pisanog zahtjeva kandidata za pristupanje polaganju Ispita provjerava u osobnom očevidniku, odnosno službenoj dokumentaciji ispunjava li kandidat uvjete za pristupanje polaganju Ispita.

 

Prijavu kandidata koji ispunjava uvjete za polaganje Ispita ispitni koordinator provodi unosom prijave i upisom svih potrebnih podataka o kandidatu u ADI sustav.
Kandidatu se pismena u postupku polaganja Ispita dostavljaju putem nadležnog Ispitnog koordinatora.

 

Članak 16. spomenutog Pravilnika određuje: „Prijavljivanje kandidata je pravovremeno ako je izvršeno u ADI sustav najkasnije tri mjeseca prije isteka roka u kojem je kandidat dužan položiti Ispit.“

Članak 21. navodi: „Ministarstvo pravosuđa i uprave objavljuje na svojoj mrežnoj stranici mjesto, dan i vrijeme polaganja Ispita (termin polaganja Ispita) za kandidate. Dostava kandidatima smatra se obavljenom istekom osmoga dana od dana objave na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave“.

Iako je sustav polaganja elektronički, važno je istaknuti da se ispit polaže u prostorijama nadležnog Ministarstva. Kandidati se moraju okupiti pred ispitnom prostorijom najkasnije 30 minuta prije početka Ispita.

Ako kandidat zakasni na početak Ispita manje od 30 minuta zbog opravdanih razloga (zdravstveni problemi, okolnosti u prometu i drugi izvanredni događaji), može pristupiti polaganju Ispita, no vrijeme polaganja mu se ne produžuje. Kandidat na Ispitu mora imati osobni dokument s fotografijom, koji prije početka Ispita stavlja na rub stola.

Kandidat tijekom Ispita ne smije koristiti niti imati u blizini mjesta na kojem piše Ispit mobilni telefon, druge elektroničke audio i video uređaje niti pisane materijale.

Mobilni telefon i drugi elektronički audio i video uređaji te ostali materijali za vrijeme pisanja Ispita smiju se nalaziti samo na mjestu predviđenome za to.

 

U slučaju prekida Ispita zbog tehničkih problema koji se ne mogu riješiti u roku od 30 minuta, voditelj ispitivanja unosi u ADI sustav status Ispit prekinut, uz navođenje razloga zbog kojih je Ispit prekinut.

Ministarstvo pravosuđa i uprave će uvrstiti kandidate na novi termin polaganja Ispita. Mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenoga nedozvoljenog ponašanja jesu:

 

• opomena – kao upozorenje kod prvoga primijećenoga nedozvoljenoga ponašanja

• prekid Ispita nakon ponavljanja nedozvoljenog ponašanja

• prekid Ispita u slučaju zamjene identiteta, bit će udaljen s Ispita te će se smatrati da nije položio Ispit.

 

Za srednju stručnu spremu smatra se državnim ispitom I. razine, a državni stručni ispit za visoku i višu stručnu spremu smatra se položenim državnim ispitom II. razine.

 

Ispit se smatra položenim ako je kandidat uspješno položio sve predmete ispitivanja, odnosno točno odgovorio na najmanje 50 % zadataka iz svakog predmeta ispitivanja.

 

Ispit I. i II. razine  ovisno o stupnju sastoji se od sljedećih predmeta ispitivanja:

• Ustavno ustrojstvo, pristup informacijama i zabrana diskriminacije

• Sustav državne uprave

• Službenički odnosi i službenička etika

• Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave

• Osnove Europske unije

• Osnove upravnog postupka, upravnog spora i uredskog poslovanja

Detalje o načinu polaganja Državnog stručnog ispita i postupcima provedbe istog možete vidjeti na web stanicama Ministarstva pravosuđa i uprave koristeći link: https://mpu.gov.hr/drzavni-strucni-ispit-22550/22550 i

Pravilnik o polaganju državnog ispita - https://www.zakon.hr/cms.htm?id=47731

 

S poštovanjem,

 

 PREDSJEDNIK 

     Zdravko Lončar