NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

I. sastanak Pregovaračkih odbora – uskoro ugovaranje dodatnog prava članova reprezentativnih sindikata u državnoj službi

17.04.2023

- ČLANOVIMA NSD MUP-a-

- POVJERENICIMA-

- SVIMA –

 

 

 

 

Predmet:   Održan prvi sastanak Pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike – uskoro ugovaranje dodatnog prava članova reprezentativnih sindikata u državnoj službi

 

 

 

Poštovani,

 

kako smo vas 17. ožujka 2023. godine upoznali o skorašnjem početku pregovora između pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (NN 56/2022), a kojima bi se isti uskladio s izmjenama i dopunama Zakona o radu koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine - dodatno pravo članova reprezentativnih sindikata ugovaranjem materijalnih prava u većem opsegu sukladno odredbi čl. 192. st. 4. Zakona o radu („Prava koja nisu propisana ovim Zakonom odnosno materijalna prava iz članka 90.a stavka 1. točke 1. ovoga Zakona mogu se kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru“), obavještavamo vas da je u petak, 14. travnja 2023. godine održan prvi sastank Pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a detaljnije možete vidjeti ovdje.

 

Slijedom navedenog i upita pojedinih članova zašto ne pregovaramo o drugim kolektivnim pravima, napominjemo da je predmet ovog ciklusa pregovora vezan za usklađivanje odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike s izmjenama i dopunama Zakona o radu koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine - dodatno pravo članova reprezentativnih sindikata, a pregovori o drugim kolektivnim pravima (osnovica i dr.) predviđeni su, sukladno utvrđenoj dinamici, u drugoj polovici rujna 2023. godine.

 

            Nadalje, ovom prilikom ističemo da je u tijeku postupak izrade Zakona o plaćama u državnoj službi čija je glavna intencija - jednaka plaća za sva ista radna mjesta i identična plaća za isti posao u državnoj službi, a čije donošenje očekujemo do kraja lipnja 2023. godine.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

 

                                                                                                                             Zdravko Lončar