NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Zajednička akcija 17 sindikata predvođenih Preporodom

31.05.2015

Referendum za donošenje zakona protiv outsourcinga

Vlada je predstavnicima sindikata koji djeluju u javnim i državnim službama 28. travnja priopćila kako namjerava do kraja lipnja donijeti političku odluku kojom će započeti izdvajanje ili privatizaciju pratećih službi u javnom sektoru. Čistačice, kuharice, domari u školama, zdravstvenim ustanovama, fakultetima od iduće godine ne bi više bili zaposlenici tih ustanova, nego bi promijenili poslodavca te postali zaposlenicima privatnih tvrtki. Vlada je odlučila promijeniti radno-pravni status skoro 30 tisuća radnika, sve njih prepustiti na milost i nemilost novim vlasnicima. Od tada je prošlo mjesec dana, a sindikati koji djeluju u javnim i državnim službama razgovarali su, dogovarali se, tražili pomoć na mnogim adresama tenaposljetku dogovorili da konkretnom sindikalnom akcijom prisile Vladu na odustajanje od provedbe jednog neodgovornog i višestruko štetnog rješenja — rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod u čijim je prostorima u ponedjeljak, 26. svibnja, potpisan Sporazum 17 sindikata, koji su se tako i formalno obvezali na zajedničku akciju. A ona podrazumijeva prikupljanje potrebnog broja potpisa građana kojima će se zahtijevati provođenje referenduma za donošenje Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, kojim će se zabraniti izdvajanje pomoćnih i pratećih poslova u školstvu, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi, kulturi i državnoj upravi.

 

Unatoč kratkim rokovima predstavnici svih 17 sindikata — Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Radnički sindikat HZMO, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Carinski sindikat Hrvatske, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju, Sindikat Pravosudne policije Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Sindikat računovođa, tajnika i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu — uvjereni su u uspješan ishod akcije koju pokreću.

— Našom akcijom ovih 17 sindikata dajemo priliku građanima da izreknu svoj stav o najvećoj pošasti poslije rata, da kažu što misle o privatizaciji općenito i što misle o privatizaciji u javnom i državnom sektoru, u dvjema oazama dosad pošteđenim od privatizacijske pošasti. Snaga naših sindikalnih organizacija, broj naših članova i podružnica, također nam daju za pravo kad vjerujemo u uspjeh ove naše akcije. Naših 125 150 članova, više od 2 500 naših povjerenica i povjerenika, više od 250 tisuća zaposlenih u ustanovama u kojima djeluju naše podružnice, uvjeravaju nas u uspjeh naše akcije. Uspostavili smo zajedništvo u suočavanju s teškim problemom. Čvršće no ikada ranije u ovoj su se akciji povezali obrazovni sindikati. Prvi puta, u više od dva desetljeća, nestat će sve naše razlike i zajednički će poslu prionuti sindikalisti triju školskih sindikata. Unatoč činjenici da je vlast izuzela zdravstvo od outsourcinga, našoj se akciji pridružio Samostalni sindikat zdravstva. U akciji sudjeluju i najveći sindikat koji djeluje u državnim službama, jedan od dva sindikata koji djeluju u policiji, sindikat koji djeluje u pravosudnoj policiji, carini, sindikati koji djeluju u zavodima pa čak i Cestarski sindikat na čije se članstvo ove odluke Vlade nikako ne odnose. Naša akcija kreće s današnjim potpisivanjem Sporazuma. Referendumsko pitanje je, uz pomoć pravnih stručnjaka, usuglašeno i krećemo s tiskanjem promidžbenih materijala. Svi će naši aktivisti na štandovima biti prepoznatljivi po ovim majicama. Naša akcija prikupljanja potpisa počinje 5. lipnja i trajat će 14 dana. Dodatno nas je povezala vlast koja nam ne daje mogućnost da kroz dijalog, isključivo snagom argumenata, riješimo ovaj problem. Outsourcing je, za nas u sindikatima problem, a za vlast outsourcing je rješenje problema prekomjerne proračunske potrošnje. Kako se radi o dva nepomirljiva stava, problem je moguće riješiti jedino tako da posljednju riječ izreknu oni građani kojoj svojoj djeci i unučadi ne žele ostaviti lošije škole i bolnice od onih koje su naslijedili od svojih roditelja — zaključio je Stipić.