NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Novosti u Fondu kase uzajamne pomoći – obavijest

09.04.2024

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/020-2024.

ZAGREB, 9. travnja 2024.

                                                                         

- ČLANOVIMA FONDA KASE UZAJAMNE POMOĆI -

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

- SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

- SVIMA-

 

 

Novosti u Fondu kase uzajamne pomoći – obavijest   

         

 

 

Poštovani,

 

s ciljem daljnjeg unaprjeđenja poslovanja i razine prava članova Sindikata te članova Fonda kase uzajamne pomoći, Središnji odbor NSD MUP-a je na sastanku održanom dana 15. ožujka 2024. godine donio izmjene Pravilnika o poslovanju Fonda kase uzajamne pomoći i kriterijima za dodjelu povratnih i bespovratnih potpora koji regulira poslovanje Fonda kase uzajamne pomoći kojima su podignuti iznosi pozajmica i članarina kako slijedi:

 

  • maksimalna pozajmica koju je sada moguće podignuti iz Fonda KUP-a za dugogodišnje članove koji kontinurano štede i imaju minimalno ušteđenih 1/3 vlastitih sredstava, iznosi 30.000 s rokom otplate do maksimalno 70 mjesečnih rata, a iznos rate ne može biti manji od 350,00 €,

 

  • novoupisani članovi Fonda KUP-a mogu dobiti prvu pozajmicu u iznosu do 5.000  ODMAH po upisu, s rokom otplate do maksimalno 50 mjeseci, a iznos rate ne može biti manji od 100 €,

 

  • povratnici u Fond kase uzajamne pomoći, pri ponovnom upisu ostvaruju pravo na pozajmicu do najviše 3.000 € s rokom povrata maksimalno 15 mjeseci, a iznos rate ne može biti manji od 200 €.

 

-    članarina u Kasi je 1,00 € mjesečno.

 

Osnovno pravilo omjera uloga i pozajmice i nadalje je 1:3. Minimalni mjesečni ulog je 10 € do maksimalno 200 €, a prilikom odobravanja pozajmice naplaćuje se režijski doprinos od 1 - 4 % ovisno o broju mjesečnih rata (1% do 12 rata, 2% od 13 do 24 rate, 3% od 25 do 36, te 4% od 37-70 rata).

 

Iznos bespovratne potpore povećan je na 1500,00 i isplaćuje se temeljem rješenja o nasljeđivanju, a članarina bespovratne potpore (posmrtna pripomoć) isplaćuje se iz doprinosa kojeg uplaćuju svi članovi Fonda kase u visini od 1,00 €  po članu.

 

Iako je povećanje članarine krajnja mjera, unatoč rastu cijena proizvoda i usluga, rastu plaća i drugih ekonomskih pokazatelja, napominjemo da se članarina u Fondu kase uzajamne i članarina posmrtne pripomoći nisu mijenjali od osnivanja Fonda.

 

Svi novčani iznosi utvrđeni novim Pravilnikom o poslovanju Fonda kase uzajamne pomoći i kriterijima za dodjelu povratnih i bespovratnih potpora se primjenjuju od 1. travnja 2024. godine (vidljivo na plaći za travanj koja se isplaćuje u svibnju).

 

 

            S poštovanjem,

 

 

 

PREDSJEDNIK NSD MUP-a

 

Zdravko Lončar