NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Radna pomoć

31.05.2015

POZIV ČLANOVIMA SPH I NSD-a KAO I SVIM DRUGIM POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA

 

U razdoblju od 18.-20. svibnja 2014. godine, Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a svojim su dopisima pozivali članove i djelatnike MUP-a da se uključe u humanitarne akcije za pomoć stradalima u poplavljenim područjima.

 

Sukladno navedenom, jučer, 22. svibnja 2014. godine, poplavljeno područje posjetili su predsjednici reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u i to: g. Dubravko Jagić ispred Sindikata policije Hrvatske i g. Zdravko Lončar ispred Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, gdje su, u kontaktu s kriznim stožerom i potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova g. Rankom Ostojićem, dobili prve konkretne podatke o potrebama za radnom i stručnom pomoći u sanaciji područja pogođenim katastrofalnim poplavama.

 

Prema zaprimljenim informacijama, obzirom na veći broj osoba koje su se javile da volontiraju ili uz određenu naknadu (koja će se isplaćivati sukladno odluci Vlade RH), postoji potreba za dodatnim angažmanom iskusnih policijskih službenika/ca koji bi služili kao voditelji navedenih skupina kako bi se akcija sanacije posljedica od poplava provela u što boljoj organizaciji te proizvela željene učinke bez dodatnog ugrožavanja osoba koje sudjeluju u akciji.

 

Policijski službenici koji imaju iskustva u akcijama spašavanja ili vođenja većeg broja ljudi zbog toga su od neprocjenjive važnosti za uspješno provođenje sanacije šteta od poplava.

 

Sukladno razgovoru s Ministrom unutarnjih poslova — policijskim službenicima koji bi se dobrovoljno prijavili za navedene aktivnosti vođenja grupa aktivista bio bi osiguran smještaj, prehrana, cijepljenje u slučaju potrebe i plaća - bez plaćanja prekovremenog rada i terenskog dodataka — navedeno smatramo korektnim prijedlogom od strane poslodavca jer se radi o dobrovoljnom angažmanu, kao i samom činjenicom da nam se posljednjih dana javio veći broj članova kao i nečlanova sa željom da pruže pomoć bez ikakve naknade. Međutim, obzirom da akcija pružanja pomoći može potrajati i više mjeseci smatramo da je nužno da se i takvim dobrovoljcima osiguraju sredstva (plaća) kako bi za vrijeme njihovog dobrovoljnog angažmana njihove obitelji imale osigurana sredstva za život.

 

Ukoliko bi se javio dovoljan broj policijskih službenika osigurala bi se odgovarajuća rotacija na terenu.

 

Obzirom na sve navedeno te ranije iskazanu želju djelatnika MUP-a da se radno angažiraju na pogođenim područjima, te samim time da je navedena pomoć potrebna odmah, u ime Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a pozivamo policijske službenike koji ispunjavaju navedene uvjete te su spremni prihvatiti mogući višemjesečni (dva do tri mjeseca) angažman da se dobrovoljno jave na način da čitko popunjeni obrazac prijave (Prilog 1.) dostave na e-mail: slavonija@sindikatpolicije.hr ili putem faxa: 01/2333-140 kako bi se u najkraćem roku izvršio izbor policijskih službenika koji bi bili upućeni u poplavama pogođena područja RH. Popunjeni i vlastoručni potpisan obrazac možete dostaviti i sindikalnim povjerenicima SPH i NSD MUP-a u ustrojstvenim jedinicama u kojima radite.

 

Ujedno, smatramo da humanitarne akcije, u ovakvim situacijama ne smiju biti predmet sindikalnog ili bilo kakvog drugog razmimoilaženja i prijepora, nego suradnje za opće dobro. Zbog toga su se ova dva reprezentativna sindikata zajednički uključili u zajedničku humanitarnu akciju, bez obzira što u nekim drugim pitanjima imaju možda različita stajališta. Stoga, ovaj poziv vrijedi za sve policijske službenike bez obzira na članstvo u sindikatu.

 

ZNAMO DA JE ONO ŠTO SE TRAŽI ZNAČAJNA ŽRTVA, ALI ISTO TAKO ZNAMO DA SU POLICIJSKI SLUŽBENICI (kao i svi djelatnici MUP-a) BILI PRVI NA BRANIKU NAŠE DOMOVINE — ZATO VJERUJEMO DA ĆE SE OVOM POZIVU ODAZVATI I VIŠE NEGO DOVOLJAN BROJ OSOBA!

 

PRVI NA BRANIKU DOMOVINE U RATU

I PRVI U BORBI S ELEMENTARNIM NEPOGODAMA U MIRU — HRVATSKI POLICAJCI/KE!

 

Prilog:

Raspis

Obrazac prijave