NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Izdvajanje popratnih djelatnosti

31.05.2015

NSD MUP-a je sudjelovao na konferenciji „Modeli učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnoj upravi — prilike za javni sektor i gospodarstvo“, koja se održala 28. travnja 2014. godine u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14, Zagreb.

 

U uvodnom djelu potpredsjednica Vlade Milanka Opačić potvrdila je da Vlada razmišlja o izdvajanju neosnovnih djelatnosti iz sustava državne uprave. Radi se o šest djelatnosti: čišćenje, priprema hrane, pranje i peglanje, osiguranje, prijevoz i održavanje. Potpredsjednica je također napomenula kako je uz izdvajanje još uvijek u igri i spin-off to jest osnivanje tvrtke u javnom vlasništvu na temelju izdvojene gospodarske cjeline uz posebnu napomenu da se u svakom slučaju planira zaštita radnika i poslova u roku od 1 do 5 godina. Odluka o odabiru modela se očekuje tijekom svibnja ili lipnja.

 

Vladina strana je prezentirala statističke podatke o broju zaposlenih, količinama i učincima tih službi te cijenama rada u usporedbi s cijenama na slobodnom tržištu. Moramo napomenuti da Vladinu prezentaciju nismo dobili uz napomenu da kompletno istraživanje temeljem kojeg bi se trebala donijeti odluka još nije u potpunosti niti gotovo.

 

Simptomatično je da su na konferenciji bili i predstavnici poslodavaca koji očekuju od ovih procesa određene koristi u smislu širenja svog poslovanja i cilj im je bio poslati umirujuću poruku prema ciljanoj skupini.

 

Poštovane kolegice i kolege stav NSD MUP-a u odnosu na ovo pitanje je:

 

· izdvajanje ovih djelatnosti nepotreban je proces koji neće dovesti do ušteda, nego naprotiv do poskupljenja;

· kvaliteta usluge se neće značajno poboljšati samo bi se smanjio broj zaposlenih u javnoj upravi;

· troškovi plaća bi se smanjili, ali bi se povećali troškovi usluga (proračun ne bi napravio nikakve uštede) znači pokreću se određeni procesi koji bude strah za egzistenciju kod zaposlenih, otvaraju mogućnosti pravnih sporova i drugih negativnih pojavnosti koje su dodatni trošak, pa s te pozicije smatramo da predloženi modeli nisu svrsishodni i neće polučiti željene efekte poboljšanje poslovanja i smanjenje troškova.

 

 

Poštovane kolegice i kolege sindikat će pokušati djelovati u smjeru zaustavljanja ovih procesa. Ukoliko Vlada bude ustrajala sindikat će u kontaktima s Vama dogovoriti strategiju djelovanja zaštite vašeg radno - pravnog statusa. Morate znati da Vas sindikat ne želi izgubiti jer Vi ste sindikat i kako god da krene ova priča želimo i dalje biti jedno i potruditi ćemo se da zajedno s Vama riješimo ovu situaciju na prihvatljiv način za sve. Upravo danas je održan i prvi u nizu sastanaka sindikata javnih i državnih službi na ovu temu koja je izuzetno značajna za sve sudionike koji su u ovaj postupak uključeni.

 

Prilog:

Raspis