NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Mišljenje vezano za II. mirovinski stup

31.05.2015

Tijekom proteklih godina intenzivno smo se bavili temom drugog mirovinskog stupa te smo dodatna tumačenja u svezi istog zatražili i od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tada nam je pojašnjeno kako se dio starosne, prijevremene starosne mirovine i invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad ne određuje kao osnovna mirovina osiguranicima koji su ostvarili poseban staž osiguranja, staž osiguranja koji se računa s povećanim trajanjem ili ostvaruju pravo na mirovinu prema posebnim propisima. Navedenim korisnicima mirovina se određuje kao da je osiguranik bio osiguran samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti. To u konkretnom slučaju znači da se policijskim službenicima, koji pravo iz mirovinskog osiguranja ostvaruju prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, mirovina određuje samo prema tom zakonu, bez drugog stupa. Dakle, mirovine policijskih službenika ne ovise o uplatama u drugi stup.

Neslužbene informacije, koje su se pojavile u medijima, upućuju na to da Vlada, kako bi popunila proračunsku rupu, planira posegnuti u mirovinski sustav. Iz drugog stupa povukla bi novac koji je uplaćivala za zaposlene koji imaju beneficirani radni staž. Prema nekim procjenama, moglo bi se raditi o pet milijardi kuna.

Iako se računice u Vladi tek izrađuju, odgovorni tvrde kako budući umirovljenici neće biti oštećeni. Spomenutu inicijativu smatramo prihvatljivom te istu i podržavamo budući da se ne zadire u stečena prava policijskih službenika.

Prilog:

Raspis

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK NSD MUP-a

Zdravko Lončar